Nu indvies landets næststørste fængsel på Falster

Onsdag indvier justitsministeren det nye fængsel på Falster. Det bliver Danmarks andenstørste og ny arbejdplads for omrkring 90 medarbejdere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I december 2012 blev det første spadestik taget til det, der skulle blive Danmarks næststørste fængsel. 

Onsdag kan Storstrøm Fængsel, som ligger nær Nørre Alslev på Falster, så åbne officielt, når det bliver indviet af justitsminister Søren Pape Poulsen (C) klokken 11.00.

Her skal omkring 90 medarbejdere til at arbejde i en af fængslets fire fritliggende afdelinger og ene særligt sikrede afdeling.

Fængslet kan rumme 250 indsatte, og de første flytter ind i slutningen af oktober.

Fængselsbetjente ved at finde på plads

Indsatte kræver ansatte - og derfor skal omkring 48 fængselsbetjente også starte i oktober, og de første har allerede haft deres første arbejdsdag.

Og hos fængselsbetjentenes fagforbund Fængselsforbundet glæder de sig over, at byggeriet er færdigt.

- Det er fantastisk, at fængslet endelig åbner. Vi har hårdt brug for det af mange årsager, siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, og fortsætter:

- Dels er det topmoderne. Det er bygget på en måde, så det kan imødegå de krav, som man skal have til et moderne fængsel, hvor fangerne er af den population, som de er i dag. Altså mere voldelige. Så på alle måder har man fra starten af tænkt, at afdelingerne er lukket ned til maksimalt syv fanger. Det er den eneste rigtige måde at gøre det på, siger han.

Afløser for fængslet i Vridsløselille

Mange af de nye fængselsbetjente kommer ifølge fagforbundet fra Sjælland, da Storstrøm Fængsel afløser Vridsløselille Fængsel i Albertslund, der lukkede i januar 2016.

Men det er endnu uvist, hvor mange stillinger der er brug for i det nye statsfængsel på Falster.

- Indtil videre har vi ansat cirka 90 medarbejdere dernede, men der er ikke slået nye stillinger op. Det er der ikke, fordi vi afventer en politisk beslutning om, hvilke fængsler og arresthuse skal lukkes, som erstatning for det her fængsel på Falster, siger Kim Østerbye.

Det er usikkert, om Kriminalforsorgen vil få svært ved at rekruttere nye medarbejdere, hvis det bliver nødvendigt.

Men Kim Østerbye fortæller, at man har generelle rekrutteringsproblemer i Kriminalforsorgen. Og han er sikker på, at de også vil kunne mærke det på Falster.

Det nye fængsel er på størrelse med 18 fodboldbaner

Fængslet er bygget op som en mindre landsby. Det er indhegnet af en 1,3 kilometer lang og seks meter høj mur. 

Desuden breder fængslets fem afdelinger og fællesarelaer uden for sig over cirka 13 hektar. Det svarer til 18 fodboldbaner. Og Kim Østerbye har ikke en finger at sætte på fængslets indretning.

- I forhold til de fysiske rammer, er jeg 100 procent tilfreds. Vi har alle forudsætninger for at skabe det rigtige afsoningsmiljø her – også at skabe et miljø, som gør at folk kan komme ud af kriminalitet, siger Kim Østerbye.

Der er opsat omkring 300 kameraer forskellige steder på området for at højne sikkerheden.

Selvom formanden for Fængselsforbundet er tilfreds med de ydre rammer, mener han, at graden af overvågning kan diskuteres.

- Man kan altid diskutere, om der er kameraer nok. Men det er jo et spørgsmål om den prioritering af den økonomi, der er. Og så må vi sætte de kameraer op – der er forberedt for det alle steder. Så når vi når så langt, så må vi sætte flere kameraer op, hvis det viser sig, at der er for lidt, siger han.

Den officielle indvielse af fængslet starter klokken 11.00 onsdag, hvor blandt andet direktøren for Kriminalforsorgen, Thorkild Fogde, og Guldborgsunds borgmester, John Brædder, vil holde taler.

Program for indvielsen af Storstrøm Fængsel