Minister: Firmaer skal tage lærlinge

Virksomheder, der drømmer om fast arbejde på et stort offentligt anlægsprojekt som tunnelen under Femern Bælt, skal i fremtiden ansætte praktikanter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det siger undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) til Politiken onsdag.

Han vil kræve praktikpladser i udbudsmaterialet ved store offentlige byggeopgaver. Dermed imødekommer regeringen for første gang oppositionen og fagbevægelsen, der længe har krævet de såkaldte uddannelsesklausuler ved offentlige opgaver.

- Jeg vælger en ny vej, fordi den økonomiske krise har betydet, at der ikke er praktikpladser nok i især bygge- og anlægssektoren, siger Troels Lund Poulsen til Politiken.

Han vil ikke love lærlinge ved alle offentlige opgaver, men kun ved større projekter. Som eksempel peger ministeren på, at transportminister Hans Christian Schmidt (V) vil kræve praktikpladser ved Femern Bælt-byggeriet, og at uddannelsesklausulerne også kan bruges ved nogle af Vejdirektoratets store projekter.

Dermed vil de undgå at begå samme fejl som ved udbygning af metroen i København, hvor der ikke har været noget krav om, at virksomhederne skulle ansætte lærlinge, skriver Politiken.

Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini roser ministerens nye kurs:

- Det er en fremragende idé, og det er lige præcis, hvad vi har stillet forslag om, men som regeringen tidligere har været imod, siger Christine Antorini til Politiken.

Troels Lund Poulsen møder derimod kritik fra regeringspartneren de konservative.

- Det vil lægge en unødig stor byrde på erhvervslivet, især de små og mellemstore virksomheder, som vi gerne vil give en mulighed for at byde ind på opgaver hos det offentlige, siger politisk ordfører Carina Christensen (K) til Politiken.

Også arbejdsgiverne advarer imod undervisningsministerens skrappe linje.

- Det er et fejlskud af de helt store. Det vil gøre, at lærlingene ikke vil blive ansat, fordi der er brug for dem, men fordi man skal leve op til klausulerne, siger chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening Simon Neergaard-Holm til Politiken.

De nyeste tal viser, at 8.709 unge mangler en praktikplads.


Nyhedsoverblik