¨

Juridisk slagsmål truer tidsplan for Femern-tunnel

00:38

Femern-konsortiet passerer endnu en hegnspæl på vej mod en Østersø-tunnel. Men en tysk retssag venter forude. Video: TV ØST

Der venter et årelangt juridisk slagsmål, inden maskinerne kan begynde at grave ud til den planlagte tunnel mellem Danmark og Tyskland.

Entreprenørarbejdet tager efter planen godt 8 år, og det danske statsselskab Femern A/S og EU har allerede brugt næsten 4 milliarder kroner på forberedelserne.

- Byggeriet kommer tidligst i gang i 2020, konstaterer transportminister i Slesvig-Holsten Reinhardt Meyer i et svar til Politiken.

Femern A/S afleverede i går svar på 12.600 klager, der er rejst i høringsfasen på baggrund af den 14.000 sider lange ansøgning til de tyske delstatsmyndigheder i Kiel om at få tilladelse til at bygge en 18 kilometer lang sænketunnel mellem Rødby og Puttgarden. Svarene skal nu bane vej for den endelige godkendelse af projektet.

Den godkendelse kommer tidligst i 2018, oplyser transportministeriet i Kiel.

Direktør i Femern A/S: Vi tager processen alvorligt 

Når tilladelsen er givet, vil det åbne for et årelangt juridisk slagsmål. Tilladelsen kan nemlig indbringes for Forbundsforvaltningsdomstolen i den sydtyske by Leipzig, og det, forventer alle parter, vil ske.

Som led i sagen kan domstolen spørge både EU-kommissionen og EU-Domstolen om projektets nødvendighed og virkninger på miljøet. 

Læs også Femern A/S svarer på 12.600 tyske protester mod tunnel

- Der er allerede bebudet klager mod den kommende tilladelse, siger Claus F. Baunkjær, adm. direktør i Femern A/S:

- Vi tager hele processen alvorligt og gør alt for, at selv de mindste detaljer er i orden, betoner han over for Politiken.

Retssagen kan vare op til fem år 

Den tyske naturfredningsforening Nabu vil være blandt klagerne. 

Talsmand for organisationen Malte Siegert forventer, at retssagen vil tage 3-5 år fra det tidspunkt, hvor Femern A/S har fået tilladelse af myndighederne til at grave tunnelen.

Danmark og Tyskland indgik i 2008 en traktat om den faste forbindelse, der skulle åbne i 2018. Det stod dog hurtigt klart, at planen ikke holdt, og efter flere udskydelser er den officielle tidsplan nu at åbne tunnelen tidligst i 2028.

Læs også Femern-tunnelen skal støbes i Rødbyhavn

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App