Hele regionen kan få gavn af Femern

Byggepladsen er på sydsiden af Lolland, men det kommer til at give arbejde til virksomheder over hele regionen, når byggeriet af Femern-tunnelen går i gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er i øjeblikket tomt på Søren K. Hansens parkeringsplads i Rødvig lidt uden for Stevns.

-Det må der også gerne være. Det er jo fordi alle mand er ude og arbejde. Så lige nu skal jeg ikke klage, siger Søren K. Hansen, der er stifter og ejer af Søren K. Hansen A/S, der er et lille entrepenør- og kloakeringsfirma.

Han har specialiseret sig i at være underentrepenør på motorvejsbyggerier – altså klare alle småopgaver, som de store byggefirmaer skal have løst. Og selvom Femern er en tunnel, så har han for længst set muligheder også for hans eget, lille firma.

- Der er en motorvej ned over Lolland, som ikke er tidssvarende – nogle steder uden nødspor. Og en jernbane, hvor flere broer skal renoveres. Der kan vi være med, siger Søren K. Hansen.

Oplagt for virksomheder i nord

Hos Væksthus Sjælland håber de, at mange flere virksomheder får øjnene op som Søren K. Hansen.

-Det er altså en interessant mulighed, man som virksomhed i nord bør kigge på, siger Mads Vaczy Kragh, der er direktør for Væksthus Sjælland.

Og ligesom Søren K. Hansen allerede for tre år siden var nede sammen med en række andre mindre virksomheder fra Stevns, så bør opmærksomheden og forarbejdet starte nu, hvis man vil have del i opgaver og arbejde.

- Det er i virkeligheden allerede startet. Man kan faktisk ikke være for hurtigt ude. Og det her er jo faktisk et internationalt projekt, så selvom det for virksomheder i den nordlige ende af regionen kan virke som langt væk, så er der faktisk nem, geografisk afstand til et kæmpe projekt, siger Mads Vaczy Kragh.

Frontløber i byggebølge

Femern er endda bare lokomotivet i et buldrende tog af byggeprojekter, der vælter ind over regionen de kommende år. Det har også Søren K. Hansen set.

- De antal milliarder, der ryger i byggeriet, de næste 10 til 15 år, så skal man være vågen og på rette tid og sted. Jeg er nødt til at kigge ud over Stevns Kommune, hvis jeg skal have arbejde til de medarbejdere, jeg har ansat. Og arbejdet kommer ikke af sig selv.

 

 Kilde: Femern Belt Development

Med både et fængsel på Falster, flere sygehusbyggerier, en flere jernbane-arbejder og flere omfartsveje, så ryger der et tre-cifret milliard-beløb ud over regionen, så hvis de regionale virksomheder gør deres forarbejde og er vågne, så er der også gode tider forude.

-Der er et hav af muligheder både i Femern og i alle de andre. Det skal virksomhederne gøre sig klart – og de skal gøre det nu, siger direktør for Væksthus Sjælland, Mads Vaczy Kragh, til TV2 ØST.

Hvis du vil se en komplet oversigt over de mange byggeprojekter, så er der en oversigt hos organisationen Femern Belt Development, der for kommunerne i området og Region Sjælland forsøger at skaffe lokale og regionale virksomheder opgaver. Du kan se hele oversigten her.