Femern A/S holder fast i kritiseret sænketunnel

En sænketunnel bliver en del af Femernbyggeriet. Trods kritik fra tysk side, er Femern A/S overbevist om, at en sænketunnel er den bedste løsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter mere end 4 års undersøgelser er Femern A/S overbevist om, at en sænketunnel er den bedste tekniske løsning - både når det kommer til teknologi, byggemetoder, sikkerhed, miljø og økonomi. Det skriver Femern Bælt på sin hjemmeside.

Løsningen med en sænketunnel har ellers været kritiseret fra tysk side, og hos Slesvig-Holstens Naturfredningsforening hæfter man sig ved, at havbunden ifølge en miljørapport vil blive hvirvlet op ved en sænketunnel. Samtidig bliver alger og søgræs dækket under byggeriet.

- Så det er klart, at vi entydigt foretrækker en boretunnel, fordi denne ikke påfører havmiljøet økologiske skader, siger foreningens formand, Volkher Looft, til radiostationen NDR Welle Nord, skriver Ritzau.

Valgt fordi den er billigere

Han tror, at Femern A/S udelukkende holder fast i sænketunnelen af økonomiske årsager, da den ifølge selskabet ventes at være knap 9,7 milliarder kroner billigere end en boretunnel. Men det afviser Femernselskabet.

- Det er ikke kun økonomiske hensyn. Vi ved, at vi kan bygge en sænketunnel sikkert. Hvis vi skulle bygge en boretunnel, så ville det være på kanten af, hvad der er teknisk muligt, siger kommunikationschef Ajs Dam i Femern Bælt til Ritzau.

Sikker at bygge

Steen Lykke, der er teknisk direktør i Femern A/S, udtaler på hjemmesiden, at han er overbevist, om at sænketunnelen er sikker at bygge, og ydermere tilføjer selskabet, at miljøundersøgelserne viser, at hverken sænketunnelen eller den borede tunnel vil medføre skadelige virkninger på miljøet.

Miljøkonsekvenserne af sænketunnelen på det marine miljø skal således være begrænset til anlægsfasen, og når først byggeriet er afsluttet, vil det marine miljø ikke længere være påvirket og vil komme sig over de midlertidige virkninger, lyder det på hjemmesiden.

/ritzau/