¨

Femern-smøl kan koste sjællandske jobs

Foto: TV ØST

Danmark kan gå glip af ordreindtægter for milliarder fra Femern-projektet, hvis ikke de danske bygge- og anlægsvirksomheder snart opper sig.

De danske bygge- og anlægsvirksomheder sidder på hænderne, mens tyske og polske håndværkere danner netværk og forbindelser, der kan skaffe dem arbejde på Femern Bælt-byggeriet. Det kan koste danske job på det 40 milliarder kroner store projekt - og nu slår byggeriets egen organisation Dansk Byggeri alarm. Det skriver DAGBLADET Køge.

Danske virksomheder halter efter
- De, der er tidligst ude og er er bedst forberedt, er også dem, der har størst chance for at få ordren, siger chefkonsulent Søren Lange Nielsen, der har fulgt hele processen, til DAGBLADET Køge.

- Derfor råber jeg vagt i gevær. I Tyskland og Polen har man kridtet skoene. Jeg var til et møde i Polen, hvor virksomheder kom i hundredvis. Der var en enorm interesse, også fra tyrkiske og tyske virksomheder, forklarer chefkonsulenten.

Nok skal gravemaskiner og kraner først i brug fra 2015. Men det er nu dansen om, hvem der skal bemande maskinerne, foregår.

Ikke engelsk hjemmeside
Prækvalifikationen for de store entreprenører starter 1. september og allerede næste år sættes udbudene i gang.

- En af de største tyske entreprenører begyndte allerede for et år siden at journalisere deres mulige underleverandører. Men mange danske virksomheder har end ikke en engelsk version af deres hjemmeside, så de kan præsentere sig for entreprenørerne, forklarer Søren Lange Nielsen.

Usikkerhed er årsagen
I Væksthus Sjælland kan direktør Mads Váczy Kragh delvis kende kritikken.

- Lige præcis det at gøre opmærksom på sig selv og gøre sig lækker for entreprenørerne, er der ikke mange, der har gjort endnu. Men jeg synes, at mange forbereder sig, siger han til DAGBLADET Køge.

Han mener, at mange ledere og mestre er usikre på, hvor man starter med at skabe kontakterne.
Netop de kommende uger arrangerer Fonden Femern Belt Development møder med vejledning i tilbudsgivning til små og mellemstore virksomheder.

Der er endnu "rigelig plads" på møderne, oplyser projektleder Martin Nielsen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App