Femern-forsker: Skru ned for forventningerne (Video)

Der har været store forventninger til, hvad Femern-broen kan skabe af arbejdspladser i Rødbyhavn og omegn. Men når broen er først er opført, kan der hurtigt mangle flere arbejdspladser end før.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er stille og roligt i Rødbyhavn i dag.

Men om ti år vil der måske være endnu mere fredeligt. For selvom byggeriet af Femern broen kan være en midlertidig saltvandsindsprøjning med nye arbejdspladser, vil de sandsynligvis forsvinde, ligeså hurtigt, som de kom, når broen står færdig. Det mener Femern-forsker og professor i geografi ved Københavns Universitet Christian Wichmann Mathiesen:

- Når arbejdet med at bygge broen er overstået, og færgerne heller ikke sejler mere, vil der ikke være mange arbejdspladser at finde i området. Derfor er man simpelthen nødt til at skrue forventningerne ned, mener han.

Se hele indslaget fra TV2 ØST herunder:
[video:flv:090510_femern.flv]

I kommunalbestyrelsen er Gert Mortensen dog godt klar over, at Lolland Kommune imødegår en stor udfordring:

- Professorens udmelding kommer ikke som nogen overraskelse for os, fortæller Gert Mortensen (Soc.dem.).

Kommunen vil arbejde på at gøre området mere attraktivt for nye virksomheder. Derfor søger kommunalbestyrelsen  nu tilladelse til salg af erhvervsgrunde langs motorvejsstrækningen ned mod broen.

- Vi har kontaktet miljøministeren, og jeg regner da stærkt med, at det vil kunne lade sig gøre, forklarer Gert Mortensen.

Og især tyske virksomheder vil Rødby-egnen være attraktiv for, mener Christian Mathiesen.

- Man kan jo med fordel bo i det ene land og arbejde i det andet, lyder det fra professoren.

Broen gør det altså også let for danskere at pendle eller flytte til Tyskland. Men den idé vakte dog ikke den store begejstring i Rødbyhavn i dag:

- Jeg har ikke lyst til at flytte nogen steder. Jeg tror ikke, det vil kunne betale sig, og jeg har det egentlig også godt her, lyder det fra Lars Jensen, der i dag luftede sin hund ved Rødbyhavn.