Enestående våben fundet ved Rødbyhavn

I forbindelse med arbejdet omkring Femern-forbindelsen er en flintdolk fra ældre bronzealder med barkskæfte fundet, og det er den første af sin slags i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arkæologer har gjort et nyt, enestående fund i forbindelse med arbejdet omkring Femern-forbindelsen. Det skriver Museum Lolland-Falster i en pressemeddelelse.

Det enestående fund består i en flintdolk fra bronzealderen (cirka 2000 - 500 f.Kr.), og den er den første af sin slags fundet her i landet.

- En skæftet dolk af denne type er aldrig før fundet i Danmark. Vi kender typen, men at finde sådan et skæftet pragteksemplar er helt fantastisk. Begejstringen var enorm, da dolken pludselig lå der, efter at gravemaskinen havde fjernet det overliggende lag. Men da vi så fik den op og så, at dele af et barkskæfte næsten var intakt bevaret på den anden side, ville begejstringen ingen ende tage, fortæller en storsmilende Anders Rosendahl, arkæolog ved Museum Lolland-Falster.

Fundet på gammel havbund

Ved indgangen til bronzealderen overtog bronze rollen som det foretrukne materiale til fremstilling af prestigeredskaber, men da efterspørgslen var større end forsyningerne, lavede man i den tidlige del af bronzealderen stadig dolke af flint.

Flintdolkenes udformning efterlignede bronzedolke, og flinthuggernes fremragende evner til at forme flinten kom i denne periode virkelig til sin ret.

Flintdolken var mandens foretrukne våben i denne periode, og den fulgte ham ofte i graven, men fundet fra Rødbyhavn blev ikke fundet i en grav, men derimod på gammel havbund.

Sendt direkte til Nationalmuseet

Den er cirka 20 centimeter lang og fremstillet i et mørkgråt fejlfrit stykke flint. Omkring skæftet har der været monteret birkebark for at give et bedre greb. Men de mange tusind år i jorden har gjort, at det kun er bevaret på den side, der lå nedad på fundtidspunktet. Dolken blev samme dag, som fundet blev gjort, sendt direkte til Nationalmuseet, der skal stå for konserveringen af barken.

Flintdolke med bevaret skæfte er aldrig tidligere fundet i Danmark, men er kendt fra blandt andet Tyskland. Der er dog ingenting, der tyder på nogen forbindelse mellem Danmark og Tyskland i denne forbindelse, hvilket andre fund fra udgravningerne tidligere har antydet. Museum Lolland-Falster håber, at konserveringen og de nærmere undersøgelser af barken kan fortælle mere om dolken.

Indtil da nyder museet begejstringen over det helt fantastiske fund og ser frem til, hvad udgravningerne ellers vil frembringe fra den lollandske muld.


Nyhedsoverblik