Claus Hjort: Regeringen dropper ikke Femern-projekt

Tunnelprojektet mellem Danmark og Tyskland er en økonomisk udfordring, påpeger finansministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det stort anlagte tunnelprojekt - Femern Bælt-forbindelsen - mellem Danmark og Tyskland mangler 4,6 milliarder kroner i EU-tilskud i forhold til det forventede.

 

Tilskuddet er også usikkert efter 2019. Buddet på tunnelrørene ligger ni milliarder kroner over det forventede.

 

Det var budskabet mandag, da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlagde regeringens kasseeftersyn og påpegede, hvilke ubetalte regninger SR-regningen har efterladt til den siddende Venstre-regering.

 

Men man skal ikke frygte for projektet, siger Claus Hjort Frederiksen nu.

 

- Jeg har noteret mig, at der i pressen har været spekulationer om en kommende Femern Bælt-forbindelse. Det er der ingen grund til. Regeringen har naturligvis ingen planer om at droppe forbindelsen.

 

- Jeg har blot påpeget en række velkendte økonomiske udfordringer med projektet og understreget, at økonomien naturligvis skal være ansvarlig.

 

- I den nuværende økonomiske situation skal vi have et skarpt øje på, at økonomien er i orden i alle de offentlige anlægsprojekter, siger Claus Hjort Frederiksen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

 

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) tilføjer:

 

- Finansministeren peger på nogle helt centrale, men også meget velkendte risici ved Femern Bælt-projektet.

 

- Da anlægsloven om Femern Bælt-forbindelsen og de danske landanlæg blev vedtaget i april 2015, stod det klart, at projektet stod over for tre centrale udfordringer:

 

- At anlægspriserne for sænketunnelen samlet set var for høje, at den forudsatte EU-støtte til projektet var usikker, og at den tyske myndighedsproces ikke var afsluttet.

 

- Og som finansministeren også påpeger, vil vi, som det hele tiden har været meningen, foretage en samlet vurdering af økonomien i Femern Bælt-projektet.

 

- Det sker som aftalt i løbet af efteråret 2015 sammen med forligskredsen. Det vil give forligskredsen et godt grundlag for at vurdere, hvor stor risikoen er ved projektet, så vi kan tage stilling til det videre forløb.

 

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik