Skoleelever får mundkurv på

På flere skoler i Odsherred har eleverne fået mundkurv på. Skolerne nægter pressen at tale med eleverne i politiske spørgsmål, så det er svært at høre elevernes meningerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Eleverne på flere skoler i Odsherred må ikke udtale sig til pressen om politiske spørgsmål. Den regel har skolerne vedtaget. Men reglen møder nu kritik.

-  Eleverne skal kunne sige noget til pressen, hvis de har lyst til det, Vi har ytringsfrihed i Danmark, og det er krænkende, at man ikke kan komme med sin mening, siger formand for Danske Skolelever Anemone Birkebæk.

På Holbæks Amts Venstreblad ville man gerne have spurgt eleverne om deres oplevelse af at skifte skole efter 6. eller 7. Klasse. Men skolerne nægtede pressen adgang. Noget der undrer formanden for børne og skoleudvagel i Odsherred Kommune.

- Jeg vidste ikke, at de har sådan en politik på skolerne. Generelt så mener jeg, at børn skal have lov til at udtale sig om noget, der vedrører deres hverdag, siger formand for Børne- og skoleudvalget i Odsherred Kommune Kate Jensen.

På Asmindrup skole har man lavet reglen for at beskytte eleverne imod pressen. Desuden mener man heller ikke, at eleverne er kompetente til at svare på spørgsmål.

- Eleverne kan ikke svare på de spørgsmål journalisterne stiller. Eksempelvis ved de jo ikke, hvordan det er at skifte skole, for de har jo ikke prøvet det. Desuden er det forældrene, der skal beslutte om børnene må sige noget, lyder det fra Jeff Petersen, formand for skolebestyrelsen Asmindrup Skole.

Men den holdning møder kritik.

- Hvis der er nogen, der kan svare på spørgsmål om forholdene på skolen, så er det eleverne. Det er deres arbejdsplads, og de har ret til at udtale sig, siger Anemone Birkebæk.