¨

VM i Skills: Unge danskere promoverer håndværksfag i Rusland

Foto: Privatfoto/Katja Højbjerg

Erhvervsuddannede danskere er rejst til Rusland for at dyste om at blive verdensmestre i håndværk. Det skal eksponere fag, der i årevis har manglet elever.

14 unge danske VM-deltagere og holdets to ledere trådte torsdag ind på Kazan Arena i Rusland, der kan huse 45.000 til åbningsceremonien ved World Skills 2019.

World Skills er også kendt som verdensmesterskabet i håndværksfag. Fredag bliver store haller i den russiske værtsby Kazan omdannet til legeplads for hundredvis af nationale mestre i hvert deres fag.

Alt fra flisemurere, der har 22 timer til at udføre det russiske flag i fliser, til tjenere, der skal flambere en ret for et bord af gæster.

For Danmark betyder det, at der kommer mere fokus på erhvervsuddannelserne

Jesper Juul Sørensen, formanden for Skills Denmark

Reklame for uddannelserne

Men de unge håndværkere skal ikke kun dyste for at tage en prestigefyldt guldmedalje med hjem. Mesterskabet er også et stort udstillingsvindue for erhvervsuddannelser verden over.

Det forklarer formanden for Skills Denmark, der står bag det danske landshold, Jesper Juul Sørensen.

- For Danmark betyder det, at der kommer mere fokus på erhvervsuddannelserne. Og vi kommer muligvis til at mangle 70.000 elever i fremtiden. Det her er en måde at reklamere for uddannelserne, siger han.

Tallene er ikke bekræftet, men ifølge World Skills i Rusland vil 140 millioner overvære mesterskabet, der også bliver sendt i russisk tv.

Skulle tallet være knap så højt, er det dog stadig en eksponering, der er vigtig for Danmark.

- Landsholdet er perfekte rollemodeller, der kan komme ud på grundskoler og fortælle om uddannelserne, siger Jesper Juul Sørensen.

Unge dyster i håndværk til VM i Rusland

Danmark har i år 14 deltagere med til World Skills, der også er kendt som verdensmesterskaberne for elever på erhvervsuddannelser og unge håndværkere.

 

Skiftende regeringer i Danmark har i en lang periode støttet organisationen Skills Denmark, der står bag det danske landshold. I en årrække har Danmark nemlig efterspurgt flere unge på erhvervsuddannelserne, og de seneste tre år er antallet af ansøgninger da også steget.

 

Herunder følger fakta om World Skills:

 • Verdensmesterskabet finder sted hvert andet år og afholdes i 2019 i den russiske by Kazan. Deltagerne dyster fra 23.-26. august, og 27. august hyldes vinderne ved en medaljeceremoni.
   
 • Abu Dhabi var vært i 2017.
   
 • 1300 konkurrerer og er repræsenteret fra over 60 lande. Mesterskabet omfatter 56 forskellige håndværksfag.
   
 • De fleste deltagere ved VM har kvalificeret sig gennem de nationale Skills-mesterskaber.
   
 • Næstved var vært for danmarksmesterskabet i Skills i 2019. Det blev besøgt af cirka 50.000 tilskuere.
   
 • Danmarks landshold hører under organisationen Skills Denmark, der i sine vedtægter har indskrevet, at man arbejder for at fremme interessen for erhvervsuddannelser:
  - Skills Denmark har til formål at arbejde for at fremme de danske erhvervsuddannelsers samfundsmæssige anseelse og status ved at tilskynde unge mennesker, deres undervisere og arbejdsgivere til at opnå den højeste erhvervskompetence inden for deres faglige område, skriver organisationen.
   
 • Skills Denmark får 40 procent af sin støtte fra Børne- og Undervisningsministeriet.

 

Kilder: Skills Denmark og World Skills.
 

Glad for politisk opbakning

Tal fra undervisningsministeriet viser, at 20,1 procent af de elever, som forlod grundskolen, søgte ind på erhvervsuddannelser. Dermed steg antallet af ansøgere for tredje år i træk.

Vi har været utrolig glade for Folketingets opbakning. Og det er uanset, hvilken blok det er

Jesper Juul Sørensen, formanden for Skills Denmark

På Christiansborg har skiftende regeringer i årevis forsøgt at få flere unge ind på erhvervsuddannelser.

40 procent af Skills Denmarks støtte kommer da også fra Børne- og Undervisningsministeriet.

- Vi har været utrolig glade for Folketingets opbakning. Og det er uanset, hvilken blok det er, siger Jesper Juul Sørensen, der dog mener, at man politisk har haft for meget fokus på de gymnasiale uddannelser gennem mange år.

Større respekt til erhvervsuddannelserne

Den nuværende børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), vil gerne fortsætte støtten.

I regeringen mener vi, at erhvervsuddannelserne skal vises større respekt

Pernille Rosenkrantz-Theil (S), børne- og undervisningsminister

- I regeringen mener vi, at erhvervsuddannelserne skal vises større respekt. En studenterhue og et svendebrev er lige værdifulde, siger hun.

De danske deltagere rives ud af enten uddannelse eller job i flere uger i forbindelse med mesterskabet. Virksomhederne er dog mere end glade for deltagelsen, forklarer Jesper Juul Sørensen.

- Vi har ikke andet end positiv opbakning fra virksomhederne. De er gode til at give dem fri, og de får også noget ud af det her. De får jo reklame, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App