Virksomheder i klemme - økonomisk hjælpepakke udskyder problemerne

Regeringen har præsenteret en ny hjælpepakke til momspressede virksomheder. Lokal butik i Næstved mener, den nye pakke blot skubber problemerne frem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringens nye hjælpepakke på 170 milliarder kroner lander på et tørt og koldt sted. Alligevel mener en lokal erhvervsdrivende, at pakken og dens nye løsninger blot udskyder problemerne:

- Det er alt sammen en gæld, vi bare skyder foran os. Vi er lukket ned og står nærmest uden omsætning, og vores gæld bliver stående. Der er stadig faste omkostninger og lønninger, der skal betales, siger Stinne Gorell, der er medindehaver af Stinne Gorell ApS og By Hand And Nature, der blandt andet sælger bæredygtigt tøj, interiør og smykker i deres butik i Næstved. 

quote Den nye hjælpepakke rammer ned dér, hvor det gør mest ondt

Mads Váczy Kragh

Mads Váczy Kragh, der er direktør i Erhvervshus Sjælland, reagerer dog umiddelbart positivt på den nye hjælpepakke:

- Den nye hjælpepakke rammer ned dér, hvor det gør mest ondt på virksomhederne. Vi havde en meget stor bekymring, fordi vi ved, at mange virksomheder reelt er konkurstruede, hvis de skulle indbetale både almindelig moms og udskudt moms her den første marts i år, siger han til TV2 ØST. 

Udskydelse af betalingsfrister og ny momslåneordning

Mange sunde virksomheder i detail- og servicebranchen har siden december været tvangslukkede. Derfor var det torsdag aften en trist melding om tre ugers ekstra forlænget coronanedlukning, der faldt direktøren i Erhvervshus Sjælland for brystet. 

Mads Váczy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland
Mads Váczy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland

- Situationen her gælder især små virksomheder. Det gælder også butikker i storcentrene, der ikke har fået nogen likviditet ind siden den 9. december. Der er mange af dem, der ville bukke under på denne her momsbetaling, siger Mads Váczy Kragh.

Ifølge Erhvervshus Sjælland har mange virksomheder problemer med at betale moms inden den første marts i år.

Det skyldes den lavere omsætning, en presset likviditet og udskydelse af moms fra sidste år, så der i år skal betales dobbeltmoms. 

Hos By Hand And Nature i Næstved var den kommende momsbetaling også et problem.

- Vi skal betale en langt højere moms, end vi har likvider til, fordi vi har gjort indhug i de penge, vi reelt har skulle sætte af til moms igennem året, siger medindehaver Stinne Gorell.

Den nye hjælpepakke på 170 milliarder kroner tilbyder lån til A-skat, ny momslåneordning og udskydelse af betalingsfrister for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag. En håndsrækning som direktøren i Erhvervshus Sjælland hilser velkommen.

- Det nye i denne her hjælpepakke er især udskydelsen af betalingsfristerne for moms. Hvis din virksomhed er lukket ned, og man ingen omsætning laver, så skal man trække ekstra likviditet ud af virksomheden for at betale momsen, siger Mads Váczy Kragh.

Løbet kan være kørt for små virksomheder

Stinne Gorell ser regeringens gode intentioner i hjælpepakken, men hun frygter stadig for andre små erhvervsdrivende, som hun mener vil kunne komme i problemer trods håndsrækningen. 

- Det holder ikke hånden under dem, der potentielt går konkurs første marts, hvis de først kan få penge ind på kontoen første april. Så er løbet kørt. Selvfølgelig kan man håbe på, at bankerne vil låne én pengene, men det vil konkret gøre, at folk skal optage et yderligere lån med låneomkostninger til den ekstra måned, siger hun.

quote Det er problematisk at sige, at man kan søge de her hjælpepakker for tabt omsætning, men man venter en halvanden måned med at åbne ordningen

Stinne Gorell, medindehaver af By Hand And Nature

Generelt kritiserer hun ordningerne for de tidligere hjælpepakker. 

- Jeg tror, der er mennesker i regeringen med gode hjerter, der gerne vil hjælpe os på vej. Men der bliver snakket, og jeg oplever ikke, at man har nok føling med de problematikker, vi står i. Jeg har mange selvstændige kolleger, der falder mellem to stole, så de ikke kan få hjælp, siger hun. 

Ifølge hende har mange virksomheder ikke mere at tage af. Derfor er hjælpepakkerne på papiret fine, men de kolliderer med virkelighedens verden, hvis de bliver implementeret for sent:

- Det er problematisk at sige, at man kan søge de her hjælpepakker for tabt omsætning, men man venter en halvanden måned med at åbne ordningen. I mellemtiden skal man forsørge sig selv af en omsætning, man ikke har. Det går simpelthen ikke, siger Stinne Gorell.

Ingen rose uden torne

Hos Erhvervshus Sjælland genkender direktøren problematikken. som den erhvervsdrivende i Næstved rejser: 

- Den nye pakke skal ses i sammenhæng med de andre hjælpepakker som for eksempel lønkompensationspakken. For mig at se er det tilstrækkeligt i første omgang, men alt er ikke godt endnu. Der er ingen rose uden torne. Der går for eksempel for lang tid, inden virksomheder kan få udbetalt kompensation, så nogle risikerer at lukke, inden de overhovedet får pengene, siger Mads Váczy Kragh.

Ifølge Dansk Industri kæmper hver tiende virksomhed med likviditet og en frygt for konkurs.