Vidner nægter forklaring om soldats død

Tre nye vidner nægter belastende udsagn mod en officer fra Antvorskov Kaserne. Den 27-årige er tiltalt for grov pligtforsømmelse, der kostede en soldat livet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- De lagde ord i munden på os.

Sådan forklarer flere nye vidner indkaldt af anklager Kristian Kirk fra Forsvarets Auditørkorps om forskellen på vidnernes forklaring ved Retten i Næstved tirsdag, og forklaringer givet til auditørerne kort efter en soldats død i Afghanistan.

Soldaterne mener fra vidneskranken ikke, at der var givet en befaling om at undgå det farlige område - compound 91 - hvor en sprængladning dræbte den 22-årige soldat Jacob Sten Lund Olsen fra Bornholm og sårede fire andre den 3. september sidste år.

- Den mand, der afhørte os, han lagde ordene i munden på os. Det har jeg aldrig sagt, sagde vidnet EB, selvom han ikke har ønsket at læse rapporten igennem til godkendelse.

De to andre soldater i vidneskranken benægtede også at have omtalt compound 91 - huse omkranset af en mur - som 'no go', selvom de ifølge Forsvarets Auditørkorps forklarede stik modsat kort efter ulykken.

En ulykke, der nu har fået soldaternes officer fra Antvorskov Kaserne tiltalt for 'pligtforsømmelse af særlig grov karakter begået under en væbnet konflikt', fordi han ikke forhindrede ulykken.

Den 27-årige officer har forklaret, at han først opdagede soldaterne i det farlige område, da de allerede var gået ind. Men i en rapport har en gruppefører forklaret, at den tiltalte godt vidste, at soldaterne gik ind i den farlige compound 91.

- Delingsføreren kan ikke være uvidende om, at gruppen gik derind, fordi han selv var hos gruppen, sagde gruppefører EB ifølge auditørernes afhøringsrapport kort efter episoden.

Ved Retten i Næstved nægtede gruppeføreren at have forklaret sig sådan. Han kunne dog ikke huske, hvad der så var sket.

De tre ekstra vidner er ellers indkaldt af anklageren som et sidste forsøg på at slå fast, at soldaternes officer stiltiende tillod, at de gik ind i et ellers forbudt område.

Fængselsstraffen for grov pligtforsømmelse under væbnet konflikt går op til tre år. Officeren nægter sig skyldig. Der forventes dom den 4. september.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik