"Vi har brug for penge til at igangsætte hjælp til eleverne og ikke en præmie"

Næstved står til at miste 22 millioner kroner på skoleområdet. Nu er en skole udvalgt til at kunne få bonuspenge, hvis de hæver elevernes niveau.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Først skulle Næstved Kommune spare 15 millioner kroner på skoleområdet. 

Så rullede byrådet besparelserne tilbage. Men lettelsen blandt Næstveds skoler kan blive kortvaring. Næstved Kommune har nemlig været en af de 54 kommuner, som siden 2015 har modtaget støttekroner fra statens særlige skolepulje på 600 millioner kroner årligt. 

Men næste år ophører tilskuddet fra staten, og regeringen har fravalgt at forlænge den, selv om både lærere og skoleledere har advaret mod det. 

Det skriver Jyllands-Posten. 

quote Når skolens råderum bliver indskrænket de kommende år, er det svært at investere i nye indsatser, der kan løfte de svageste elever

Kitt Bruun, administrativ leder på Lille Næstved Skole

Men frem for støttekroner er en af de seks afdelinger på Lille Næstved Skole udvalgt til at kunne gå på jagt efter bonuspenge. For skolen er nemlig en af de 121 skoler, som regeringen har udpeget til sin præmiepulje, fordi den har mange elever i 9. klasse, som får lave karakterer. 

Formår skolen at hæve andelen af afgangselever, der mindst får 4 i dansk og matematik, med fem procent om året, kan skolen altså få en bonus på op til 1,5 millioner kroner. 

- Når skolens råderum bliver indskrænket de kommende år, er det svært at investere i nye indsatser, der kan løfte de svageste elever. Jeg kan ikke gå ned i banken og låne penge, fordi jeg måske får 1,5 millioner kroner af Lars Løkke om et år. Vi har brug for penge til at igangsætte hjælp til eleverne og ikke en præmie, når opgaven er løst, siger Kitt Bruun, administrativ leder på Lille Næstved Skole, til avisen.

Det årlige tilskud på 600 millioner kroner blev halveret i år. Når puljen forsvinder helt i 2018, mister Næstved Kommune 22 millioner kroner til skoleområdet sammenlignet med 2016. Det svarer til 2.600 kroner per elev, skriver avisen.