Venstre vil lægge 10. klasserne ud på erhvervsskoler: Næstved har allerede succes med ordningen

Et forslag fra Venstre kan betyde, at alle 10. klasser fremover skal placeres på landets erhvervsskoler. I Næstved er en lignende ordning en succes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På ZBC Næstved har der siden sommerferien gået 10. klasseselever dør-om-dør med de studerende på en stribe erhvervsuddannelser.

Tilbage i 2016 besluttede politikerne i Næstved at sende driften af kommunens 10. klasser i udbud, og ZBC fik opgaven. Nu foreslår Venstres skoleordfører, Anni Matthiesen, at alle 10. klasser fremover skal ligge på landets erhvervsskoler. Det skal ifølge ordføreren få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. 

Katrine Petersen går i 10. klasse på erhvervslinjen på ZBC Næstved, inden hun fortsætter på først SOSU-uddannelsen og sidenhen pædagogstudiet. 

quote Vi har mange glade elever, og vi har også et større optag, end da 10. klasserne lå i kommunalt regi sidste år

Glenny Hansen, uddannelsesdirektør på ZBC

- Jeg synes, det har været fint at starte her, og det er en god klasse, siger Katrine Petersen. 

Godt studiemiljø

I alt tager 165 unge en 10. klasse på ZBC Næstved, og for Katrine Petersen giver det god mening.

- Det giver en god forberedelse til studiemiljøet senere at være her, siger hun.

Kristoffer Nielsen går i 10. klasse på gymnasielinjen og vil videre på HHX til sommer. Også han fremhæver det gode studiemiljø på stedet. 

- Vi tænker jo ikke over, at ham der er 10. klasse, og ham der er HHX'er. Man kan snakke med dem, der går på den uddannelse, man gerne selv vil gå på senere, siger Kristoffer Nielsen.

Frygt for ensretning

Kritikere frygter, at forslaget vil ensrette eleverne for tidligt, så de enten ender på erhvervsuddannelserne alle sammen, eller simpelthen dropper at gå i 10. klasse, fordi de ikke har lyst til at møde ind på en erhvervsskole i et år. Men den køber uddannelsesdirektør på ZBC, Glenny Hansen, ikke.

- Vi har mange glade elever, og vi har også et større optag, end da 10. klasserne lå i kommunalt regi sidste år, siger han. 

I 2016 valgte 18,5 procent af eleverne fra grundskolen at tage en ungdomsuddannelse på en erhvervsskole. I 2025 skal det tal være 30 procent. Og Glenny Hansen mener, at flytningen af 10. klasserne kan være et godt middel mod det mål.

- Vi mener, at vi hjælper til at opfylde den nationale målsætning om at få flere unge i uddannelse, og vi vejleder dem i forhold til alle ungdomsuddannelser - også de gymnasiale, siger Glenny Hansen.

ZBC Næstved har foreløbig kontrakt på at drive 10. klasserne i tre år.