Varmeværk er et skridt tættere på lukning

Borgerne i Menstrup og Hyllinge vil lukke byens fjernvarmeværk og har nu fået opbakning fra klimaudvalget i Næstved Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Hyllinge og Menstrup vil borgerne lukke fjernvarmeværket, som har været anledning til debat og konflikt gennem årene. Mandag besluttede Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget i Næstved Kommune at bakke op om det ønske.

Udvalget har nemlig anbefalet, at lukningen af varmeværket godkendes, når det skal behandles på byrådsmødet den 29. marts. 

Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget bakker op om borgernes ønske om at lukke Menstrup-Hyllinge Kraftvarmeværk, fortæller formand Rune Kristensen (K).
Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget bakker op om borgernes ønske om at lukke Menstrup-Hyllinge Kraftvarmeværk, fortæller formand Rune Kristensen (K). Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

- De lokale har selv besluttet, at fjernevarmeværket skal lukkes, og den beslutning bakker vi selvfølgelig op om. Og når man ser på det geopolitiske, så er der ingen tvivl om, at jo flere steder, vi kan blive fri af gas, jo bedre, siger Rune Kristensen (K), der er formand for Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget. 

Høje varmepriser

Som TV2 ØST tidligere har belyst, er prisen på fjernvarme i Hyllinge og Menstrup en del højere end normalt. Hvor ejere af et standardhus betaler omkring 13.000 om året for deres fjernvarme, er prisen i Hyllinge og Menstrup på 20.000 kroner i gennemsnit.

quote Når man ser på det geopolitiske, så er der ingen tvivl om, at jo flere steder, vi kan blive fri af gas, jo bedre

Rune Kristensen (K), formand for Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget

Det fik flere husejere til at melde sig ud af Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværk, selvom det teknisk set ikke var muligt at slippe helt for at betale til værket. Husene i området er nemlig tinglyst med en såkaldt forblivelsespligt. Det betyder, at man skal betale et arealbidrag til værket - også selvom man varmer sit hus op på en anden måde.

Den høje pris samt forblivelsespligten medførte debat og konflikt mellem borgerne og fjernvarmeværket. Borgergruppen Landsby og Nærdemokrati kæmpede for, at man som husejer i området skulle kunne slippe helt for at betale til fjernvarmeværket. 

Forstår ønske om lukning

I juni 2021 stemte borgerne i Hyllinge og Menstrup så om fjernvarmeværkets fremtid ved en generalforsamling, og her stemte 60 for at lukke det, mens 35 stemte imod en lukning. 

VIDEO: Se eller gense indslaget om borgerne, der vil ud af fjernvarmeværket.

Rune Kristensen forstår de 60 personer, der stemte for lukningen. 

- Det giver rigtig fin mening. Jeg kan godt forstå, at man træffer den beslutning, når man oplever de prisstigninger, som de har oplevet. Når vi samtidig er i en situation, hvor vi skal tænke i grønne løsninger, og gerne skal gøre os fri af gas fra Rusland, så er det kun en ganske fornuftig beslutning, de har truffet, siger han. 

Videre til omstilling

Han mener derfor, at de fra politisk side kun skal være behjælpelig med at få afviklet fjernvarmeværket. 

- Som det er nu er borgerne bundet op på værket, så det er vigtigt, at vi fra politisk side får klaret det formelle, så de kan komme videre med en omstilling til en anden varmekilde, siger Rune Kristensen. 

Læs også
Svimlende varmepriser - fjernvarmeværk vil lukke sig selv
Læs også
Svimlende varmepriser - fjernvarmeværk vil lukke sig selv

Ifølge ham var der også fuld enighed om at anbefale godkendelsen af lukningen i Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget. 

Ikke en fantastisk situation

I Hyllinge er bestyrelsesformanden for kraftvarmeværket, Christian Olsen Bidstrup, tilfreds med Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalgets behandling af sagen.

- Situationen som helhed er ikke fantastisk, men når det er den vej, det går, så er det positivt, at myndighederne ser på det på samme måde som os, siger Christian Olsen Bidstrup. 

Formanden for Hylling-Menstrup Kraftvarmeværk, Christian Olsen Bidstrup, er ærgerlig over varmekonflikten, men glad for, at en afklaring nærmer sig.
Formanden for Hylling-Menstrup Kraftvarmeværk, Christian Olsen Bidstrup, er ærgerlig over varmekonflikten, men glad for, at en afklaring nærmer sig. Foto: Jacob Linddahl - TV2 ØST

Nu afventer han og bestyrelsen behandlingen af anmodningen om at lukke fjernvarmeværket i byrådet, og derefter går de i gang med afviklingen af værket. Til det bliver der ansat en likvidator. 

Skal hjælpe med omstilling

Fjernvarmeværket er også forpligtet til at hjælpe borgerne i Menstrup og Hyllinge med at finde en anden varmeløsning, når værket lukker. Den proces har bestyrelsen tænkt sig at bede borgerne om at involvere sig i, fortæller Christian Olsen Bidstrup.

- Tanken er, at vi faciliterer en brugergruppe i forhold til indkøb af varmepumper, så vi opnår størst mulig rabat. Vi vil lave en plan, hvor forbrugerne selv skal tage aktiv del i det. Vi kommer ikke og serverer det hele færdigt og klart, for det kan vi simpelthen ikke, siger han. 

Ifølge Christian Olsen Bidstrup er der nu tre alternativer til fjernvarmen, som borgere i Menstrup og Hyllinge kan vælge i mellem.

- Man kan vælge at få et pillefyr, ellers er der jordvarme og varmepumper. Mit gæt er, at de fleste vælger luft til vand-varmepumper, siger han. 

Vil videre 

Den langvarige konflikt om varme i Menstrup og Hyllinge er nu et skridt tættere på en afslutning. Christian Olsen Bidstrup er ikke ubetinget glad for beslutningen om at lukke fjernvarmeværket, selvom han også ser frem til en ende på konflikten.

- På den ene side er det godt, at man fjerner den tvangsdel, som har gjort, at borgere har været tvunget til at betale til noget, de ikke ville være en del af. På den anden side synes jeg, at det er tosset, at man nedlægger et fjernvarmeværk, som er betalt, og hvor infrastrukturen fungerer. Men med den historik, der er, kan det ikke lade sig gøre at køre videre, siger han. 

Læs også
Stort flertal stemmer for at lukke fjernvarmeværk
Læs også
Stort flertal stemmer for at lukke fjernvarmeværk

Nu håber Christian Olsen Bidstrup, at lokalsamfundet kommer godt videre fra konflikten. 

- Stemningen er god blandt dem, jeg snakker med. Men jeg er bekendt med, at der er en gruppe, som er utilfreds med alt i forhold til værket, og det kan jeg frygte, kommer til at fortsætte, for lukningen kan komme til at trække ud, og det kan der være konflikt i. Men i bestyrelsen vil vi i hvert fald gøre, hvad vi kan, for at det kommer til at spille. Det er vigtigt i et lokalsamfund, at man kan komme videre, siger han. 



Nyhedsoverblik