Vækst på landet: En million kroner til lokale projekter

Der er penge på vej til fem forskellige projekter her i regionen. Alle skal skabe vækst og udvikling i landdistrikterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var ikke den sædvanlige tur på internettet, der ventede Dorthe Eggertsen fra Ladby, da hun onsdag satte sig bag computerskærmen.

På Erhvervs- og Vækstministeriets hjemmeside kunne hun nemlig konstatere, at det, hun havde håbet på, var blevet til virkelighed.

- Jeg blev rigtig glad. Det er noget, vi gerne har villet gøre rigtig længe, fortæller Dorthe Eggertsen.

Dorthe Eggertsen havde søgt penge fra Landdistriktspuljen til projektet 'Ladby - før og nu'. Og i en pressemeddelelse fra ministeriet kunne hun læse, at de havde fået grønt lys og 134.400 kroner til at realisere drømmen.

- Det betyder meget. Vi er gået i gang med projektet uden penge. Men vi er fire mand, som forsøger at lægge det ind i mellem vores almindelige arbejde, og det er noget, der tager lang tid. Nu kan vi endelig sætte tid af til projektet som reelt arbejde og komme videre med det, siger hun.

Den digitale landsby

I Ladby, der ligger tæt på Næstved, har fire lokale med Dorthe Eggertsen i spidsen sat sig for at sætte landsbyen på det digitale landkort. Ladby er i forvejen udnævnt til kulturarvslandsby, og nu vil gruppen skabe en digital platform, der på en hjemmeside og via en app skal fortælle de gode historier om stedet.

På hjemmesiden skal der produceres video-portrætter af byens ældre borgere med noget på hjerte. Og gennem app'en skal interesserede kunne følge Ladby-ruten og på deres tur gennem byen få spændende historier om det, de kommer forbi.

Over en million her til regionen

Det er Erhvervs- og Vækstministeriet, som har givet tilsagn til at 'Ladby - før og nu' kan modtage penge af Landdistriktspuljen. Og projektet er langt fra det eneste.

I alt støtter puljen 28 projektet landet over med i alt 6,6 millioner kroner. I vores område er der fem projekter, der får penge til at skabe vækst og udvikling i landdistrikter. De deler helt nøjagtigt 1.153.000 kroner.

- Regeringen arbejder hårdt for at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, og derfor er det fantastisk, at vi oplever så meget medspil og engagement fra lokale kræfter, der er helt afgørende for at udvikle landdistrikterne. De mange projektansøgninger vidner om et bredt lokalt initiativ, og jeg ser frem til, at de 28 projekter kommer til at virke på småøerne og i landdistrikterne, udtaler Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i pressemeddelelse.

Ud over Ladby-projektet, så får også projekterne 'Naturpark Åmosen', 'Turlandet Tuse Næs', 'Fra åben gård til agroturisme' og 'Velkommen i baghaven' også midler, de kan arbejde videre med.

'Ladby – før og nu' i gang til foråret

Tilbage i Ladby mener Dorthe Eggertsen, at deres del af puljen bliver brugt til at få gjort landsbyens plet på landkortet endnu mere tydelig.

- Vores by bliver synliggjort og eviggjort igennem de spændende historier. Og så kan eksempelvis Ladby-ruten være med til at skabe endnu mere fællesskab, siger hun.

Hun regner med, at projektet er oppe at køre i foråret.

De fem projekter, der får del i puljen