Vækst på landet: En million kroner til lokale projekter

Der er penge på vej til fem forskellige projekter her i regionen. Alle skal skabe vækst og udvikling i landdistrikterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var ikke den sædvanlige tur på internettet, der ventede Dorthe Eggertsen fra Ladby, da hun onsdag satte sig bag computerskærmen.

På Erhvervs- og Vækstministeriets hjemmeside kunne hun nemlig konstatere, at det, hun havde håbet på, var blevet til virkelighed.

- Jeg blev rigtig glad. Det er noget, vi gerne har villet gøre rigtig længe, fortæller Dorthe Eggertsen.

Dorthe Eggertsen havde søgt penge fra Landdistriktspuljen til projektet 'Ladby - før og nu'. Og i en pressemeddelelse fra ministeriet kunne hun læse, at de havde fået grønt lys og 134.400 kroner til at realisere drømmen.

- Det betyder meget. Vi er gået i gang med projektet uden penge. Men vi er fire mand, som forsøger at lægge det ind i mellem vores almindelige arbejde, og det er noget, der tager lang tid. Nu kan vi endelig sætte tid af til projektet som reelt arbejde og komme videre med det, siger hun.

Den digitale landsby

I Ladby, der ligger tæt på Næstved, har fire lokale med Dorthe Eggertsen i spidsen sat sig for at sætte landsbyen på det digitale landkort. Ladby er i forvejen udnævnt til kulturarvslandsby, og nu vil gruppen skabe en digital platform, der på en hjemmeside og via en app skal fortælle de gode historier om stedet.

På hjemmesiden skal der produceres video-portrætter af byens ældre borgere med noget på hjerte. Og gennem app'en skal interesserede kunne følge Ladby-ruten og på deres tur gennem byen få spændende historier om det, de kommer forbi.

Over en million her til regionen

Det er Erhvervs- og Vækstministeriet, som har givet tilsagn til at 'Ladby - før og nu' kan modtage penge af Landdistriktspuljen. Og projektet er langt fra det eneste.

I alt støtter puljen 28 projektet landet over med i alt 6,6 millioner kroner. I vores område er der fem projekter, der får penge til at skabe vækst og udvikling i landdistrikter. De deler helt nøjagtigt 1.153.000 kroner.

- Regeringen arbejder hårdt for at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, og derfor er det fantastisk, at vi oplever så meget medspil og engagement fra lokale kræfter, der er helt afgørende for at udvikle landdistrikterne. De mange projektansøgninger vidner om et bredt lokalt initiativ, og jeg ser frem til, at de 28 projekter kommer til at virke på småøerne og i landdistrikterne, udtaler Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i pressemeddelelse.

Ud over Ladby-projektet, så får også projekterne 'Naturpark Åmosen', 'Turlandet Tuse Næs', 'Fra åben gård til agroturisme' og 'Velkommen i baghaven' også midler, de kan arbejde videre med.

'Ladby – før og nu' i gang til foråret

Tilbage i Ladby mener Dorthe Eggertsen, at deres del af puljen bliver brugt til at få gjort landsbyens plet på landkortet endnu mere tydelig.

- Vores by bliver synliggjort og eviggjort igennem de spændende historier. Og så kan eksempelvis Ladby-ruten være med til at skabe endnu mere fællesskab, siger hun.

Hun regner med, at projektet er oppe at køre i foråret.

De fem projekter, der får del i puljen

  • Ladby – før og nu – 134.400 kroner.
Projektbeskrivelse: Større synlighed og kendskab til ’kulturarvslandsbyen’ Ladby skal styrke landsbyen. På et overordnet plan er målet at tiltrække nye borgere, erhverv eller besøgende. Konkret vil projektet udvikle en digital platform til formidling af historier fra Ladby og indsamle historier. Perspektivet er, at platform og historierne kan danne basis for formidling til børn og unge samt lokale aktiviteter.
 
  • Turlandet Tuse Næs 1 – 70.000 kroner
Projektbeskrivelse: Ideen er at skabe friluftsaktiviteter som cykel- og vandreruter, æblerovsruten, kajakruten samt fotosafari og lystfiskersafari på Tuse Næs. Målet er at øge tilgangen af turister, sommerhusgæster og borgere til Tuse Næs. Består af 8 arbejdspakker. Fx en administrationspakke med ansvar for projektstart og -afslutning samt tværgående koordinering. Derudover er det arbejdspakker med fx ansvar for udarbejdelse af kort, cykling i turlandet Tuse Næs, Æblerovsruten, fiskesafari m.m.
 
  • Fra åben gård til agroturisme – 168.600 kroner
Udviklingsprojekt vedrørende nye publikums- og turistorienterede aktiviteter inden for landbruget. Der stiles mod at inspirere flere landmænd til at etablere nye ’spor i landskabet’ samt at udvikle af nye ’åben gård’-aktiviteter. Projektet indtænker en fælles overbygning i form af langsigtet samarbejde mellem landbrug og skoler/lokalbefolkning/turismeaktører.
 
  • Egnsunikke produkter fra Naturpark Åmosen – 280.000 kroner
Projektet vil udnytte brandet Danmarks første naturpark til at produktudvikle og skabe øget afsætning. Dels ved at opbygge netværk af og understøtte videndeling mellem områdets producenter, dels ved at udvikle og implementere en certificeringsordning, og ved at initiere to koncepter om hhv. besøgsgårde og vildt.
 
  • Velkommen i baghaven – 500.000 kroner
Projektets formål er at tiltrække københavnske sommerhusturister til Midt-Nordvestsjælland. Det skal ske gennem at knytte borgere, erhvervsdrivende, foreninger, institutioner og kommuner sammen i arbejdet for, at områdets besøgs- og bosætningsattraktivitet synliggøres og øges. Konkret skal der udvikles pakkeløsninger til turisterne, udvikle oplevelser langs en kommende cykelrute gennem de fem kommuner, etablering af stærkt netværk imellem lokalbefolkningen og turisme-aktørerne. Projektet er en del af LAG Midt-Nordvestsjællands programperiode (2014-2020), hvor de arbejder under titlen ”Liv i Baghave” og derigennem vil skabe vækst og arbejdspladser samt forbedre bosætningen

 

 


Nyhedsoverblik