Uromagere plager Næstveds biblioteker: Endnu et bibliotek lukker for selvbetjening

To af Næstved Kommunes fem biblioteker har lukket for selvbetjening, og nu er Fensmark bibliotek også en del af statistikken. Lukningerne skyldes uromagere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ituklippet dunjakke, truende Lucky Luke-adfærd og stjålne loftslamper.

Ovenstående er blot nogle af de hændelser, der har fundet sted på Fensmarks Bibliotek på det sidste, og som har gjort, at biblioteket nu lukker for selvbetjening.

- Jeg synes, det er så ærgerligt. Vi vil som bibliotek rigtig gerne være det fælles mødested for borgerne, og det var vi lykkes med langt hen ad vejen. Desuden skal folk jo have mulighed for at låne bøger, også når de rent faktisk har fri, siger Karen Delfs, biblioteks- og borgerservicechef i Næstved Kommune.

quote Jeg synes, det er så ærgerligt

Karen Delfs, biblioteks- og borgerservicechef i Næstved Kommune

Uro hver aften

Urolighederne på Fensmark Bibliotek har stået på i et stykke tid, men først nu er det blevet så slemt, at man har besluttet sig for at lukke for selvbetjening om aftenen og i weekenden.

- Det var lidt i gang, da vi lukkede for selvbetjening i Næstved og Fuglebjerg i december, men den seneste uge har de simpelthen været der hver eneste aften, siger Karen Delfs.

På Fensmark Bibliotek har der været selvbetjening i perioden 8-22, mens der har i løbet af hverdagene har været bemanding på i 3-4 timer om dagen.

Ind med stålwire

Det kræver normalt et sygesikringskort for at lukke sig ind på biblioteket, men de unge har været kreative.

- De har blandt andet lukket sig ind på biblioteket ved hjælp af en stålwire, som de lirker ind i gennem døren og aktiverer censoren indefra, så dørene åbner, siger Karen Delfs og fortæller om en episode, hvor en borger blev konfronteret af de unge uromagere.

quote Og så står de der med en splatterpistol og leger Lucky Luke, hvor de snurrer rundt med pistolen

Karen Delfs, biblioteks- og borgerservicechef i Næstved Kommune

- Vedkommende er på vej ud, og der står de og gerne vil ind. De siger, hun skal lukke dem ind, men det vil hun ikke, og så står de der med en splatterpistol og leger Lucky Luke, hvor de snurrer rundt med pistolen. 

Samarbejder med politiet

Næstved Kommune er i kontakt med politiet og SSP og fået en direkte "varm" linje til dem.

- Vi samarbejder og har en formodning om, hvem nogen af de unge er. Politiet og SSP er i gang med at efterforske sagen, siger Karen Delfs.

Det er politiet og SSP, som har anbefalet bibliotekschefen at lukke selvbetjeningsmuligheden ned på bibliotekerne i kampen mod uromagerne.

- Når vi har lukket, og er nødt til at lukke i en længere periode, er det for at ændre de unges adfærdsmønstre, så det ikke er på biblioteket, de holder til. Det er den besked, vi har fået af politiet og SSP. For rodløse unge har det med at bevæge sig rundt fra sted til sted i perioder, siger Karen Delfs.

Hun regner med, at bibliotekerne i Næstved Kommune åbner for selvbetjening igen til februar.