Unge ufaglærte hjælper med at vaccinere: - Deres engagement og vilje er ekstraordinær

23 unge hjælper Region Sjælland med at vaccinere. Det er på trods af, at de ikke er sundhedsuddannede. Det er dog slet ingen hindring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Knap 4000 mennesker i Region Sjælland har fredag fået et stik i armen i kampen mod coronavirus. 

I Arena Næstved stod flere hundrede medarbejdere klar til at hjælpe. 23 af de medarbejdere var dog lidt anderledes end de fleste andre. De er nemlig ufaglærte unge i 20'erne. 

- Baggrunden er, at vi har haft udfordringer med at rekruttere sundhedsfagligt personale til at vaccinere, siger Bettina Grønvald Tomczyk, sundhedsfaglig specialkonsulent og sygeplejerske i Region Sjælland. 

- Derudover bruger vi vores unge mennesker til rigtig mange andre ting i vores organisation. De har podet, de har været sekretærer, og det, vi kan se,  er, at de er rigtig gode til arbejde efter instrukser. De er rigtig gode til at rammesætte deres arbejde, og de er rigtig gode til at arbejde indenfor de rammer, de har, 

Læs også
Stor vaccinegeneralprøve er i gang - i dag får 4.000 borgere stikket mod coronavirus
Læs også
Stor vaccinegeneralprøve er i gang - i dag får 4.000 borgere stikket mod coronavirus

Derfor valgte regionen, at flere unge skulle have mulighed for at hjælpe med at vaccinere borgerne.

- Da regeringen i deres udbudsmateriale ikke havde sat det som et krav, at det skal være sundhedsfagligt uddannede, der vaccinerer, så ville vi også gerne prøve at se, om vores unge mennesker kunne, siger Bettina Grønvald Tomczyk.

Drøm om at blive paramediciner

Én af de 23 unge mennesker, der hjælper til med at vaccinere, er 20-årige Theis Nielsen fra Maribo, der i længere tid har arbejdet som poder.

- Jeg har podet næsten lige fra starten, og nu er jeg gået over til at vaccinere, og det er super spændende, siger Theis Nielsen mellem dagens mange vaccinationer.

Mange af de unge er kendetegnet ved, at de har lidt ekstra tid, netop har færdiggjort en uddannelse eller skal til at starte på en uddannelse. Ifølge Bettina Grønvald Tomczyk venter flere på at gå i gang med en uddannelse efter sommer, nogle skulle havde været ude at rejse, mens andre har sabbatår. 

Theis Nielsen er en af de sidstnævnte. Derfor mener han, at det var en god mulighed for ham at blive en del af coronaberedskabet.

- Jeg tænker at læse videre som paramediciner, så jeg synes, det er et godt springbræt det her, siger Theis Nielsen.

Theis Nielsen fra Maribo er én af de 23 unge uden en sundhedsfaglig uddannelse, der er med til at vaccinere.
Theis Nielsen fra Maribo er én af de 23 unge uden en sundhedsfaglig uddannelse, der er med til at vaccinere. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det sidste stykke tid har han arbejdet som administrerende logistikansvarlig i testcenteret i Maribo, og han har derfor efterhånden lidt erfaring i systemet.

- Det er lidt det samme som at pode, dog er det lidt andre metoder og midler, man bruger. Men man vænner sig til det. Til at starte med skal man dog lige ud over den første borger, siger Theis Nielsen. 

Ambitiøse og profesionelle 

De fleste andre, der vaccinerer, er i forvejen sundhedsuddannet personalet som for eksempel sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. 

Inden de 23 unge kunne gå i gang med at vaccinere, skulle de derfor læres op. Det har Bettina Grønvald Tomczyk stået for. 

- De har fået skoleundervisning og færdighedstræning i to til fire timer, og så var de klar til at vaccinere, siger Bettina Grønvald Tomczyk, der også står klar i vaccinationscenteret til at supervisere.

Læs også
Kurt bliver vaccineret ved regionens store generalprøve: - Jeg kan godt forstå, hvis de har bidt negle
Læs også
Kurt bliver vaccineret ved regionens store generalprøve: - Jeg kan godt forstå, hvis de har bidt negle

Selvom det altså ikke har været en opgave de unge har været vant til, har de klaret det over al forventning.

- Jeg har været overrasket over, de ikke har haft brug for mere hjælp i dag. De har været meget gode til selv at løse opgaven. Deres engagement og vilje er ekstraordinær, siger Bettina Grønvald Tomczyk og fortsætter:

- Det, de her kan, er, at de kan lære som lyn og torden. De her unge har en læringskurve, som er helt ekstraordinær, i forhold til hvad de lidt ældre har. De unge mennesker har på en helt anden måde en forståelse for, at hvis der er noget, man ikke kan, så skal man stikke snuden i sporet og lære det.

Det har Theis Nielsen altså gjort på kort tid, og han er ret tilfreds med dagen, selvom han var lidt spændt, inden han foretog sin første vaccination. 

- Jeg synes, det er gået supergodt. Der har været nogle flinke borgere, der også selv har været spændt på at blive vaccineret. Det er jo noget, der bliver skrevet i historiebøgerne en dag, så det er en stor fornøjelse at kunne hjælpe til, siger Theis Nielsen. 

Og man kan altså trygt lade sig vaccinere af de unge ufaglærte, mener Bettina Grønvald Tomczyk.

- Det er samme niveau, man bliver vaccineret på.

Forsøget bliver evalueret over det næste stykke tid, og går det godt, så vil Region Sjælland udbrede det til andre vaccinationscentre. 


Nyhedsoverblik