Udsigt til større svømmehal vækker jubel: - Det har været en drøm i mange år

Der er brug for en svømmehal med baner på 50 meter i Næstved, mener formanden for byens svømmeklub, som jubler over udsigten til et politisk flertal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når byrådspolitikerne i Næstved Kommune mødes i morgen, tirsdag, tyder meget på, at et flertal stemmer ja til at bruge 50 millioner kroner ekstra på en ny svømmehal med baner på 50 meter.

Det skriver Sjællandske.

I forvejen er der planer om at bygge en ny svømmehal til 164 millioner kroner på Stenlængegårdsvej i det nordøstlige Næstved, men for det beløb kan man kun få baner på 25 meter. Og det er ikke nok, mener Helge Adam Møller (K), for i Næstved er der allerede to svømmehaller med baner på 25 meter, og derfor er det for uambitiøst et projekt.

quote Vi kan ikke få armene ned. Det har været en drøm i mange år at få noget mere plads

Sisse Skovly Larsen, bestyrelsesformand, Næstved Svømmeklub

- Det er ikke meget bedre end det, vi har i forvejen, sagde Helge Adam Møller søndag til TV2 ØST.

Og den holdning møder fuld opbakning i Næstved Svømmeklub, som er resultatet af, at byens to svømmeklubber NIF Svøm og Herlufsholm Svømning er blevet lagt sammen.

- Det er en nødvendighed med baner på 50 meter, fordi de nuværende bassiner var det, man lavede i 60’erne og 70’erne og op gennem 90’erne. Der var det seks baner. Dengang var svømning en lille sport, men nu er det blevet en kæmpe sport, siger bestyrelsesformand Sisse Skovly Larsen.

- Vi regner med at få 3.000 medlemmer, og så skal vi bruge masser af plads. Så selvfølgelig skal vi have et bassin på 50 meter, som er den længde, alt i fremtiden peger på.

Artiklen fortsætter under billedet

Her ses Scenarie 2B, som blev anbefalet af Kultur- og Demokratiudvalget. Der tegner sig dog et flertal for et ændringsforslag, der resulterer i ét stort bassin på 50 meter i stedet for to på 25 meter.
Her ses Scenarie 2B, som blev anbefalet af Kultur- og Demokratiudvalget. Der tegner sig dog et flertal for et ændringsforslag, der resulterer i ét stort bassin på 50 meter i stedet for to på 25 meter. Foto: Rambøll/Creo Arkitekter

En drøm i mange år

Derfor er hun meget begejstret for, at der tegner sig et flertal for at give en ekstrabevilling, så den nye svømmehal kan få længere baner.

- Vi kan ikke få armene ned. Det har været en drøm i mange år at få noget mere plads. Vi er meget pressede på plads, og det gælder både for vores børnesvømmer, for vores ældre svømmere og for vores elitesvømmere, siger Sisse Skovly Larsen.

Næstved Svømmeklub drømmer om en hal med baner, der er dobbelt så lange som banerne her i den gamle svømmehal på Nygårdsvej.
Næstved Svømmeklub drømmer om en hal med baner, der er dobbelt så lange som banerne her i den gamle svømmehal på Nygårdsvej. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Det vil også gøre en stor forskel for klubbens eliteudvikling, hvis der bliver bygget en større svømmehal, siger bestyrelsesformanden.

- 50 meter er en olympisk disciplin, og når du er elitesvømmer, så er det på 50-meter-banen, at du shiner. Så hvis du skal være virkelig god, så er det på 50 meter. Vi kan i Næstved præstere 25 meter, og det er fint, men hvorfor ikke være med helt i top?

quote Når vi bruger de her penge på at bygge en svømmehal, kan vi ikke også bruge dem på at renovere en skole eller bygge en daginstitution

Søren Revsbæk (V), byrådsmedlem

- Vi vil gerne promovere Næstved og gøre Næstved til noget stort. Og det kan vi kun, hvis vi har omgivelserne til det.

Gravearbejdet forud for den nye svømmehal på Stenlængegårdsvej er allerede i gang.
Gravearbejdet forud for den nye svømmehal på Stenlængegårdsvej er allerede i gang. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Den førende klub udenfor København

Hvad vil det betyde på sigt for svømmeklubben?

- Jeg tror, det vil betyde, at vi kan tiltrække oplandet, så vi kan blive en af de førende svømmeklubber uden for København. Vi vil være af de førende, så vi kan trække svømmere fra Vordingborg, Sydsjælland, Ringsted og Køge måske, så de vælger Næstved frem for København. For vi kan jo se, at alle vores elitesvømmere trækker uden for Næstved, når de bliver dygtige nok, siger Sisse Skovly Larsen.

Den store svømmehal til over 200 millioner kroner vil – hvis politikerne bevilger pengene - komme til at indeholde et såkaldt morskabsbassin med vandrutsjebane, et varmtvandsbassin og otte 50 meters baner.

De ekstra penge til byggeriet skal komme fra kommunens anlægsbudget, hvor byrådet til efteråret skal omprioritere midlerne, så der bliver råd. Derudover skal udligningsreformen ifølge Helge Adam Møller også være med til at hjælpe projektet på vej. Næstved kan nemlig se frem til at mere velhavende kommuner sender 110 millioner ekstra til kommunen som en del af den nye udligningsordning, der skal mindske forskellene mellem kommunerne.

Venstres Søren Revsbæk vil hellere bruge 50 millioner på at renovere skoler og bygge daginstitutioner.
Venstres Søren Revsbæk vil hellere bruge 50 millioner på at renovere skoler og bygge daginstitutioner. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Venstremand stemmer imod

Ikke alle i byrådet er dog begejstrede for forslaget om at hive flere penge op af lommen. For spørger man Søren Revsbæk havde en smule mere mådehold været et klogere valg.

- Jeg synes, man skal holde budgettet, og så må vi se, hvad vi kan få for det budget - enten renovere det eksisterende eller få, hvad vi kan få for de 162 millioner. Eller også må man spare op, så man engang ude i fremtiden kan lave den store svømmehal, siger venstremanden Søren Revsbæk.

Pengene til opførelsen af en ny svømmehal går fra kommunens driftsbudget. Derfor må kommunen ikke bruge pengene på flere varmer hænder i for eksempel daginstitutioner eller ældrepleje. Men pengene kunne godt have hjulpet steder, hvor det hjalp den nære velfærd mere end en svømmehal, mener Søren Revsbæk.

- Når vi bruger de her penge på at bygge en svømmehal, kan vi ikke også bruge dem på at renovere en skole eller bygge en daginstitution, siger Søren Revsbæk til TV2 ØST.

Opdatering
Clock29. jun 2020, kl. 15:34
Artiklen er opdateret med en kommentar fra Venstres Sørens Revsbæk.