Uddød fisk yngler i Susåen for første gang i 50 år

Den hvidfinnede ferskvandsulk er tilbage i Susåen, og det er rigtig godt for økosystemet i åen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Små fisk med lange haler i Susåen er rigtig godt nyt. I tre år har Næstved Kommune hentet 1500 hvidfinnede ferskvandsulk til Danmark og løbende sat dem ud i Susåen.

Ulken uddøde i Danmark i 1960’erne, og på det tidspunkt levede den kun i Susåen. Med lidt hjælp er den altså nu tilbage igen.

quote Vi håber, at vi i fremtiden kan sige, at vi har reddet den tykskallet malermusling i Danmark

Palle Myssen, vandløbsmedarbejder, Næstved Kommune

- Vi har for ganske få dage siden fundet ud af, at nu er de ulke, vi har fået fra Sverige de seneste tre år, begyndt at få deres egne unger her i Susåen, fortæller Palle Myssen, der er vandløbsmedarbejder i Næstved Kommune.

En af årsagerne til at ulken ser ud til at klare sig godt i åen, skyldes formentlig, at vandet er blevet renere, fordi spildevandet bliver renset, inden det kommer ud i åen.

Tykskallet malermusling
Foto: Miljøstyrelsen

En fordel for malermuslingen

Det er især godt for økosystemet i åen, at ulken er begyndt at få unger.

Den fungerer nemlig som en form for rugemor for et helt andet vanddyr – den tykskallede malermusling, der lever ved at sætte sine larver i bestemte fisks gæller - blandt andre ferskvandsulken.

- Økosystemet her i Susåen er ligesom et tandhjul. Hvis der mangler nogle tænder, så går det jo noget hakkende, og hvis vi har alle tænderne, deriblandt muslingerne, så får vi et meget mere robust økosystem. Muslingerne har den tendens, at de filtrerer vandet, altså at de renser vandet, siger Palle Myssen.

Med tre års arbejde, der nu har vist sig at bære frugt, håber vandløbsmedarbejderen, at de ynglende ulke for alvor er kommet for at blive i Susåen.

Victor Vest
Læs også
27-årig passer sjældne krokodiller - vil forhindre dem i at uddø
Victor Vest
Læs også
27-årig passer sjældne krokodiller - vil forhindre dem i at uddø

- Vi håber, at vi i fremtiden kan sige, at vi har reddet den tykskallet malermusling i Danmark. Det er et af de få steder, den stadigvæk findes, og vi vil meget gerne være med til at sikre, at den er at finde i den danske natur fremadrettet.

Næstved Kommune har foruden den hvidfinnede ferskvandsulk også sat 10.000 elritse fisk ud i åen. Muslingelarverne bliver sat fast på fiskens gæller, inden de sættes ud.

Kommunen går nu i gang med at forbedre strømforholdene i Susåen for at sikre mere liv. Det gøres ved at variere bunden med sten og grus.

Derudover bliver der plantet træer langs åen, så der kommer mere vekslende skygge.  

Palle Myssen, der er vandløbsmedarbejder, glæder sig over, at projektet der begyndte i 2018, ser ud til at lykkes.
Palle Myssen, der er vandløbsmedarbejder, glæder sig over, at projektet der begyndte i 2018, ser ud til at lykkes. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Nyhedsoverblik