Da Thyra Frank (LA) satte sig solidt på taburetten som leder af regeringens nyoprettede Ældreministerium bebudede hun, at nu skulle der atter dufte af frisklavet mad på landets plejehjem.
Det blev til en pulje på 425 millioner kroner, som kommunerne kunne søge til etablering eller genetablering af plejehjemskøkkener.
Det højner livskvaliteten blandt de ældre, at de kan få frisklavet mad
Det har Næstved gjort brug af. Byrådet vedtog i aftes at Birkebjergcenteret ombygges med to plejehjemskøkkener, så der atter kan laves mad ude blandt beboerne. Det skriver DR Sjælland.
- Det højner livskvaliteten blandt de ældre, at de kan få frisklavet mad, så vi var ikke længe om at sige ja til tilbuddet, siger medlem af økonomiudvalget i Næstved, Thomas Palmskov (DF), til DR Sjælland.
Lolland siger nej
I alt 70 af landets 98 kommuner har de søgt om støtte til etablering eller genetablering af plejehjemskøkkener, men blandt de kommuner, som har takket nej, lyder kritikken, at det bliver for dyrt at lave maden ude på de lokale plejecentre. Det gælder blandt andet Lolland, som fortsat vælger kommunens centralkøkken som leverandør af ældremad.
Tilskuddet til etablering af plejehjemskøkkener dækker jo ikke driften, så vi kunne hurtigt regne ud, at det ville blive alt for dyrt, hvis vi skal til at ansætte kokke
- Tilskuddet til etablering af plejehjemskøkkener dækker jo ikke driften, så vi kunne hurtigt regne ud, at det ville blive alt for dyrt, hvis vi skal til at ansætte kokke og økonomaer ude på plejecentrene, siger næstformand i Lolland Kommunes ældreudvalg, Poul Erik Ibsen (S).
En undersøgelse fra Sundhedsministeriet viser, at plejehjem i de fleste kommuner - 66 procent - får leveret færdigforarbejdet mad fra et fælles centralt køkken.
Ifølge undersøgelsen er det ellers oplevelsen på de plejecentre, der råder over egne køkkener og køkkenpersonale, at madproduktion på centret kan have en positiv effekt på småtspisende beboere, og at duften fra madlavningen påvirker beboernes appetit.
Op mod 20 procent af beboerne på danske plejecentre beskrives i følge Sundhedsministeriets undersøgelse som undervægtige.