Tre spædbørn smittet med MRSA-bakterie på Næstved Sygehus

Tre spædbørn er blevet smittet med bakterien MRSA på Næstved Sygehus. Det bekræfter sygehusdirektør over for TV ØST.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre spædbørn er blevet isoleret på Næstved Sygehus efter at være blevet smittet med MRSA-bakterien. Det bekræfter sygehusdirektør Vagn Bach over for TV ØST.

Han fortæller, at børnene ikke er syge af bakterien, men det blev opdaget ved en interne kontrol. Da bakterien er meget smitsom, er de tre børn blevet isoleret.

- Vi skal nu finde ud af, om det er samme bakterietype, de tre børn er smittet med, og dernæst skal vi have klarlagt om andre er blevet smittet, siger Vagn Bach.

Ikke svine-MRSA

Sygehusdirektøren gør det klart, at der ikke er tale om samme bakterie, som man ser hos svin. Derfor er den heller ikke lige så ufølsom over for antibiotikabehandling.

- Vi kan godt behandle bakterien med antibiotika, så det er ikke overvejende bekymrende. Men vi ser selvfølgelig alvorligt på det, siger Vagn Bach.

Han mener ikke, der er en øget væsentlig risiko for de tre spædbørn.

- Men man kan selvfølgelig aldrig 100 procent udelukke nogle former for risiko, tilføjer han.

Lukket for tilgang af flere børn

Han fortæller, at sygehuset har lukket for tilgangen af flere børn på neonatalafdeling, der blandt andet behandler for tidligt fødte børn og spædbørn med sygdomme. 

Derfor har sygehuset i Næstved lavet aftaler med Roskilde og Holbæk Sygehuse om at tage sig af kommende patienter.

- Vi skal lige være sikre på, at der ikke er yderligere smitte, og så skal vi have undersøgt den fundne bakterie. Det kan godt tage op til tre dage med de laboratorieprøver, siger han.

Han fortæller, at bakterien formodentlig er kommet ind med en pårørende, men det vil man selvfølgelig også undersøge til bunds.

Fundet ved intern kontrol

Det var Næstved Sygehus’ egen interne kontrol, der opdagede de tre tilfælde af MRSA, og som nu fører til den midlertidige lukning 

Det er ikke første gang, at en neonatalafdeling får konstateret MRSA i Danmark. Bakterien har gode forhold på netop sådan en afdeling:

- Det er en afdeling, hvor man er tæt på hinanden. Man er tæt med sit barn, men også tæt på andre patienter. Derfor trives bakterien godt i dette miljø. Derfor er det ikke første gang, at man ser dette på en neonatalafdeling i Danmark, udtaler ledende overlæge Ulrich Stab Jensen i en pressemeddelelse fra Region Sjælland.

Lovpligtigt at indberette MRSA

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til for TV ØST, at man inden for de seneste ti dage har modtaget en enkel indberetning om et spædbarn på børneafdelingen, der var blevet smittet med MRSA.

Det er ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed lovpligtigt at indberette sådanne sager. Herefter sørger sygehuset selv for at få situationen under kontrol.

Fødselsafdelingen på Næstved Sygehus vil ikke blive påvirket af den midlertidig nedlukning. 

MRSA

Hvad står MRSA for?
  • MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus. På dansk betyder det methicilinresistente stafylokokker. Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka 50 procent af alle mennesker, og man kan ikke mærke, om man har stafylokokker f.eks. i næsen eller på huden.
     
  • Det særlige ved MRSA er, at de er en type stafylokokker, der er resistente over for en række antibiotika, som ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker. Blandt andet er de resistente overfor methicillin, der er i slægt med almindeligt penicillin.

Hvem er MRSA farlig for?
  • MRSA er primært farlig for personer, der i forvejen er svækkede. Det kan blandt andet være personer, der i forvejen har et svækket immunforsvar. Hvis svækkede personer bliver smittet med MRSA, kan det betyde, at det for eksempel kan være svært at slå en lungebetændelse ned med antibiotika.
     
  • Raske personer, der bliver smittet med MRSA, vil ofte slet ikke selv opdage, at de er smittet.

Kan MRSA behandles?
  • Ja, men problemet er, at infektionerne er vanskeligere at behandle end infektioner med almindelige stafylokokker og kræver behandling med meget specielle antibiotika.
 
Er MRSA farligt?
  • En rask person har lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA, men bakterien kan af og til medføre generende betændelser, som for eksempel bylder og børnesår. Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har større risiko for at få alvorlige infektioner.
     
  • Raske personer kan i sjældne tilfælde blive alvorligt syge for eksempel i forbindelse med en operation, og nogle gange også uden kendt årsag. I den sammenhæng adskiller MRSA sig ikke fra almindelige stafylokokker.
 Kilde: Sundhedsstyrelsen

 


Nyhedsoverblik