Tre spædbørn smittet med MRSA-bakterie på Næstved Sygehus

Tre spædbørn er blevet smittet med bakterien MRSA på Næstved Sygehus. Det bekræfter sygehusdirektør over for TV ØST.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre spædbørn er blevet isoleret på Næstved Sygehus efter at være blevet smittet med MRSA-bakterien. Det bekræfter sygehusdirektør Vagn Bach over for TV ØST.

Han fortæller, at børnene ikke er syge af bakterien, men det blev opdaget ved en interne kontrol. Da bakterien er meget smitsom, er de tre børn blevet isoleret.

- Vi skal nu finde ud af, om det er samme bakterietype, de tre børn er smittet med, og dernæst skal vi have klarlagt om andre er blevet smittet, siger Vagn Bach.

Ikke svine-MRSA

Sygehusdirektøren gør det klart, at der ikke er tale om samme bakterie, som man ser hos svin. Derfor er den heller ikke lige så ufølsom over for antibiotikabehandling.

- Vi kan godt behandle bakterien med antibiotika, så det er ikke overvejende bekymrende. Men vi ser selvfølgelig alvorligt på det, siger Vagn Bach.

Han mener ikke, der er en øget væsentlig risiko for de tre spædbørn.

- Men man kan selvfølgelig aldrig 100 procent udelukke nogle former for risiko, tilføjer han.

Lukket for tilgang af flere børn

Han fortæller, at sygehuset har lukket for tilgangen af flere børn på neonatalafdeling, der blandt andet behandler for tidligt fødte børn og spædbørn med sygdomme. 

Derfor har sygehuset i Næstved lavet aftaler med Roskilde og Holbæk Sygehuse om at tage sig af kommende patienter.

- Vi skal lige være sikre på, at der ikke er yderligere smitte, og så skal vi have undersøgt den fundne bakterie. Det kan godt tage op til tre dage med de laboratorieprøver, siger han.

Han fortæller, at bakterien formodentlig er kommet ind med en pårørende, men det vil man selvfølgelig også undersøge til bunds.

Fundet ved intern kontrol

Det var Næstved Sygehus’ egen interne kontrol, der opdagede de tre tilfælde af MRSA, og som nu fører til den midlertidige lukning 

Det er ikke første gang, at en neonatalafdeling får konstateret MRSA i Danmark. Bakterien har gode forhold på netop sådan en afdeling:

- Det er en afdeling, hvor man er tæt på hinanden. Man er tæt med sit barn, men også tæt på andre patienter. Derfor trives bakterien godt i dette miljø. Derfor er det ikke første gang, at man ser dette på en neonatalafdeling i Danmark, udtaler ledende overlæge Ulrich Stab Jensen i en pressemeddelelse fra Region Sjælland.

Lovpligtigt at indberette MRSA

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til for TV ØST, at man inden for de seneste ti dage har modtaget en enkel indberetning om et spædbarn på børneafdelingen, der var blevet smittet med MRSA.

Det er ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed lovpligtigt at indberette sådanne sager. Herefter sørger sygehuset selv for at få situationen under kontrol.

Fødselsafdelingen på Næstved Sygehus vil ikke blive påvirket af den midlertidig nedlukning. 

MRSA