Trampolin - sådan undgår du skader

Antallet af skader på have-trampoliner er eksploderet de seneste år. Men nu skal et nyt spil til mobiltelefon få børnene til at tænke sig om, inden de træder op på springdugen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Brækkede ben og håndled, samt det der er værre. Det kan være konsekvensen af børnenes leg på trampolinen i haven.

De nyeste tal viser, at mere end 8.000 kom til skade på trampoliner i 2009.

Børneulykkesfonden har i samarbejde med Sikkerhedsrådet lanceret en kampagne mod trampolinskader. Den hedder 'hop med hovedet', og en del af kampagnen er et nyt mobilspil, som skal lære børnene at begå sig på trampolinen uden at komme til skade.

Spillet fås både til iPhone og Android og er gratis. Det kan findes ved at søge på "trampolinhop" på App Store eller Android Market.

 

Langt de fleste trampolinskader sker, når man ikke følger disse enkle råd fra hopmedhovedet.dk:

 

1. Hop altid én ad gangen
Er I flere, der hopper, kan I nemt støde sammen og komme til skade. Hvis du alligevel ikke kan lade være så hop med en på nogenlunde samme højde og størrelse som dig selv.

Forklaring til mor og far: Det ideelle er kun at hoppe én ad gangen, da faren for skader øges betydeligt, hvis flere personer hopper på trampolinen samtidig. Det gælder især, hvis der er forskel i højde og vægt på dem, der hopper. Et mindre barn kan nærmest blive sendt af sted som et projektil, hvis et stort barn samtidig hopper.

2. Brug sikkerhedsnet
Det er en rigtig god idé, at din trampolin har et sikkerhedsnet. Så falder du ikke ud over kanten, når du hopper, og dine små søskende kan ikke komme op på trampolinen og komme til skade. Et net sikrer ikke mod alle skader. Tjek at det er i orden, og at lukningen virker og holder. Hop hverken over eller mod nettet med vilje.

Forklaring til mor og far: Brug af sikkerhedsnet skal vurderes ud fra barnets alder og motorik og naturligvis ud fra, om trampolinen er gravet ned eller står på græsplænen.

3. Slå aldrig saltomortaler
Det er sjovt at slå saltomortaler og kolbøtter på trampolinen, men det er også farligt. Du kan komme meget slemt til skade med nakke og ryg, hvis du lander forkert. Derfor er det bedst, hvis du helt lader være.

4. Børn under seks år skal have en voksen ved trampolinen

Forklaring til mor og far: Små børn kan ikke kan styre deres hop og, hvordan de lander. Samtidig er deres knogler mere sårbare overfor brud, og det er den aldersgruppe, der er mest udsat for skader på hoved og nakke.
Når du er sammen med barnet ved trampolinen, er det en god idé at forklare, at det er godt og sjovt at hoppe på trampolin, men at man skal hoppe med omtanke. Sæt nogle klare regler for hop på trampolinen sammen dit barn.

5. Husk at give trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt
Hop aldrig på en trampolin, der er gået i stykker. Der må f.eks. ikke være huller eller revner der, hvor du hopper, og fjedrene skal være ordentlig dækkede. Opdager du, at der er noget galt med trampolinen, så husk at sige det til dine forældre.

Forklaring til mor og far: Det er vigtigt, at du løbende tjekker trampolinen. Forsømmer du vedligeholdelsen, forsømmer du sikkerheden. Først og fremmest er det en god ide at sørge for, at skruer og kantpuder er sikkert monteret. Tjek samlingerne og at benene sidder ordentligt fast. Skift rustne fjedre, og tjek at dugen er uden huller og revner. Tjek trampolinens omgivelser - er der god plads over og rundt om trampolinen. Placer trampolinen på et blødt underlag f.eks. græs i god afstand fra ting, man kan slå sig på. Sæt trampolinen på et jævnt og vandret underlag. Grav evt. trampolinen ned, så falder børnene ikke så langt.
En havetrampolin kan ikke stå ude hele året uden vedligeholdelse. Det anbefales at tage nettet af og lægge det indenfor, når efterår og vinter nærmer sig. Fastgør samtidig rammen til underlaget, så den ikke blæser væk ved vindstød eller storm.

 


Nyhedsoverblik