Tørklæde på i retten

Tre forsvarsadvokater mødte i dag op i retten i Næstved iført tørklæder. De ville protestere mod lovforslaget om, at dommere ikke må bære tørklæde i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom det var køligt i dag, var tørklæderne alene ment som en protest.

Det er et vanvittigt lovforslag, for vi har dommere, som er selvstændige og som har kompetence til at sætte folk i fængsel på livstid, men man mener, at de ikke er kompetente til at finde ud af, hvad de skal tage på, når de møder for retten, siger Janus Malcolm Pedersen, advokat.

Demonstrationen blev ikke bakket op af en af straffesagens øvrige advokater.

- Det er uheldigt, for det fjerner fokus fra den alvorlige straffesag som vi står i, siger Henrik Rasmussen, advokat fra Næstved.

Tørklædeforbuddet, som det populært bliver kaldt, blev i dag førstebehandlet i Folketinget.

Og det er faktisk ikke kun hovedtørklæder, det handler om, men alle religiøse symboler, som landets dommere ikke længere må bære på arbejde, hvis forbuddet bliver vedtaget.

Da retssagen startede, fortrak dommer Birgit Bjerring Andersen ikke en mine, da hun så tørklæderne. Hun kommenterede dem heller ikke, selvom forsvarerne beholdt dem på inde i retssalen.  

Lige så tavs var Birthe Rønn Hornbech i dag, selvom hun tidligere har været modstander af forbuddet.

- Det vil jeg ikke blande mig i, det er dommeren, der bestemmer, hvordan man opfører sig i retten, siger integrationsministeren.

Demonstrationen påvirker slet ikke holdningen hos formanden for retsudvalget.

- Der er lidt fastelavn i utide over det og jeg tror, at dommeren bare har tænkt: ”Dem om det”, men man kan da undres over, at domstolene nu også skal bruges til at demonstrere i, siger Peter Skaarup, DF.

Der er et stort politisk flertal for loven og den forventes at træde i kraft 1. juli i år