I tre år har Tom Jørgensen fra Glumsø været offer for stalking. En jævnaldrende kvinde har ifølge den 71-årige mand levet i en vildfarelse af, at de to dannede par.
- Hun har helt tydeligt det indtryk, at vi er et par, og at vi skal bo sammen, siger Tom Jørgensen til TV2 ØST.
Det er rigtig modbydeligt at være udsat for. Man kan blive helt paranoid
Kvinden har chikaneret Tom Jørgensen på forskellige måder, blandt andet har hun sendt i gennemsnit 25 sms'er om dagen, fået arrangeret fremvisning af huse i Tom Jørgensens navn og mødt op på hans adresse et utal af gange.
- Det er rigtig modbydeligt at være udsat for. Man kan blive helt paranoid i forhold til, om døren er låst, og man kan nærmest have hjertebanken, når man lukker postkassen op, for hvad der nu ligger – hvad har hun nu fundet på?
Tom Jørgensen mødte første gang kvinden i 2017 til et arrangement i den lokale pensionistforening. Her skulle de to angiveligt have talt sammen, fortæller Tom Jørgensen:
- Der sad vi og fandt ud af, at vi var fra den samme landsby og havde gået i den samme skole, genfortæller han og tilføjer:
- Og jeg har ingen erindring om det.
Fortsætter på trods af tilhold
Tom Jørgensen forsøgte i første omgang at ignorere kvinden, men i 2019 blev det ham for meget, og sagen blev meldt til Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.
- Der gik så tre måneder, så lavede politiet et tilhold til min stalker, forklarer han.
Tilholdet betyder, at kvinden ikke må tage kontakt til Tom Jørgensen. Heller ikke digitalt. Men hun fortsatte ufortrødent – og mødte på trods af tilholdet op i stuen hos sit offer:
- Jeg sad her ved bordet og arbejdede med min kalender, og pludselig står stalkeren lige ved siden af mig, fortæller han om episoden og tilføjer:
- Min reaktion var, at jeg tog blyanten, jeg sad og skrev med, og prikkede spidsen i maven på hende, og så gik vi hele vejen baglæns ud ad døren – og så lukkede jeg døren og ringede 1-1-4 efter politiet.
Har indsamlet 1.000 siders anmeldelses materiale
Fra den dag begyndte Tom Jørgensen at føre dagbog og notere alle brud på tilholdet. Samtidig satte han en hængelås på havelågen, så det er sværere at komme ind.
Det er siden blevet til mere end 1.000 siders anmeldelses-materiale til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
- Det var mange, mange hver uge, siger den 71-årige pensionist, som imidlertid oplevede, at sagen blev syltet hos politiet:
- Der gik et helt år med forskellige sagsbehandlere hos politiet, inden der blev rejst en sigtelse, og vi kom i retten. Det var 12 meget lange måneder, siger Tom Jørgensen.
Blev idømt 60 dages betinget fængsel
Sigtelsen for overtrædelsen af tilholdet førte til, at kvinden i februar blev idømt 60 dages betinget fængsel.
Men heller ikke udsigten til fængsel fik kvinden til at helme:
- Blot få dage inde i prøveperioden overtrådte den 72-årige igen tilholdet. Derfor blev kvinden i fredags fremstillet i grundlovsforhør, hvor hun blev varetægtsfængslet frem til den 30. marts, oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Selvom sagen dermed har nået et foreløbigt punktum, så har den langstrakte sagsbehandlingstid hos politiet – med mange skiftende sagsbehandlere – været til stor frustration for Tom Jørgensen og hans familie.
Der er sommetider gode grunde til, at det går for langsomt.
- Mange gange er tingene gået tabt, og der er ikke kommet kvitteringer for anmeldelser. Min far (Tom Jørgensen red.) har sendt måske 100 anmeldelser på en uge, men der er kun kommet én kvittering, siger Irene Krøyer, Tom Jørgensens datter.
Flere midler til stalkingindsats
Hos Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi ønsker man ikke at udtale sig om den konkrete sag.
Ifølge politidirektør Lene Frank skal et tilhold gives inden for 30 dage, og hvis det bliver brudt, skal en sigtelse rejses hurtigst muligt.
Hun erkender dog, at dette ikke altid er tilfældet:
- Der er sommetider gode grunde til, at det går for langsomt. Og der er sommetider også grunde til, at vi ikke er gode nok til at informere offeret om, hvad der foregår, og det er uacceptabelt, siger politidirektøren til TV2 ØST.
I den seneste flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden er der sat penge af til efter- og videreuddannelsestilbud målrettet blandt andet håndteringen af stalking-sager.
Og så bliver der i hver politikreds oprettet en enhed med fokus på denne type sager.
- Den her enhed skal være et sted, hvor vi rådgiver ofre og skaber et netværk ud til kommuner, Dansk Stalking Center og krisecentre, så vi bedre kan rådgive ofrene og måske også så gerningsmænd til stalking kan få hjælp til at stoppe deres stalking.
I Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds blev der sidste år retsforfulgt i 45 sager om brud på tilhold.