Tiltalt provst skal for Retten onsdag

Den sjællandske provst Vagn Birk Jensen er tiltalt for at skjule et barn, der skulle tvangsfjernes. Sagen begynder onsdag ved Retten i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Langt ude på landet på præstegården i Tyvelse Sogn på Midtsjælland har præsten Vagn Birk Jensen huset en dengang fem-årig dreng, som Næstved Kommune ville tvangsfjerne.

Præsten, som ville beskytte barnet mod at blive tvangsfjernet, er tiltalt for blandt andet frihedsberøvelse af barnet.

I otte dage i april sidste år opholdt barnet sig i Vagn Birk Jensens hjem i Tyvelse. Herefter blev barnet kørt til præstens sommerhus i Rørvig af sin mor og mormor.

Det bekræfter Vagn Birk Jensen, som i øvrigt er provst i Næstved Provsti, over for Ritzau.

Vagn Birk Jensens arbejdsgiver, biskoppen i Roskilde Stift, blev umiddelbart efter episoden informeret om sagen. Han mente ikke, at hændelsen skulle forhindre præsten fra Tyvelse i at fortsætte i sit embede.

- Vagn Birk Jensen er en højt værdsat præst og provst i Tyvelse og Næstved, siger Peter Fischer-Møller.

Vagn Birk Jensen gjorde selv Næstved Kommune opmærksom på, at barnet opholdt sig hos ham, og han håbede, at drengens fremtid kunne drøftes på ny.

Onsdag indledes sagen ved Retten i Næstved. Vagn Birk Jensen meddeler, at han ikke ønsker at kommentere sagen yderligere, men at han vil give sin forklaring i retten.

Præster har i flere tidligere tilfælde været involveret i sager, der handler om at skjule eller huse personer, som myndighederne vil have fat i.

- Vi må altid stå til ansvar for vores handlinger som borgere i et retssamfund. Der kan opstå konflikt mellem samvittighed og lovgivning, men det sker heldigvis sjældent, siger Peter Fischer-Møller.

Han understreger, at provsten ikke er dømt, og at en eventuel dom ikke nødvendigvis betyder, at provsten mister sit arbejde.

I 1999 skjulte sognepræst i Lyngby Leif Bork Hansen serbiske flygtninge. Han blev i den forbindelse idømt en betinget dom på 20 dages hæfte ved Retten i Lyngby.

Vagn Birk Jensen oplyser, at han er tiltalt for at have overtrådt straffelovens paragraf 215 og 261, og dermed er han tiltalt for at have hjulpet barnet med at undgå myndighederne og for frihedsberøvelse af drengen.

/ritzau/