¨

Til kamp mod hyben

Foto: TV ØST

En gravko er sat ind i kampen mod hybenbuske i et fredet naturområde. Buskene er ved at oversvømme og kvæle alle andre planter.

Hybenbusken vækker nok rare minder om sommerture på stranden for de fleste. Men Rynket Rose - som hybenbuske jo egentlig hedder - er bestemt ikke sjov for alt andet natur.

- Den breder sig og kvæler simpelthen alt. Den lukker lys ude for alle andre planter og vokser med en meter om året i alle retninger, siger biolog og naturvejleder ved Fjordhuset Karrebæksminde, Anne Katrine Blond.

Det er især et problem på overdrevet på Enø. Det er udpeget til særligt beskyttet Natura 2000-område, men Rynket Rose er simpelthen ved at oversvømme området.

- Hvis ikke vi gjorde noget ville overdrevet til sidst være én stor Rynket Rose-busk, siger Anne Katrine Blond.

Gravko for naturen

Derfor er Fjordhuset, Ministeriet for fFdevarer, Landbrug og Fiskeri, EU og så den private ejer af området gået sammen om at få Rynket Rose fjernet fra overdrevet.

Planten er oprindeligt indført i Danmark fra Asien som en pynteplante. Men den har altså fået alt for godt fat - ikke bare på Enø. Men her er problemet størst og Rynket Rose skal væk.

Det sker med en gravko med en rillet skovl, der kan sortere jorden fra plante og rødder.

- Når vi er færdige om en måned vil vi jo gerne have jorden. Så kan der gro alle de naturlige planter på overdrevet, siger Anne Katrine Blond fra Fjordhuset.

Hun - og de andre involverede i projektet - håber, at overdrevet i løbet af et par år i stedet for hyben vil være oversvømmet med sommerfugle.

02:03 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App