Technomusik og slagord mod gasledning dagen før første spadestik

Projektet er godkendt og gravemaskinerne holder klar. I dag gjorde demonstranter et sidste forsøg på at stoppe byggearbejdet på Baltic Pipe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Demonstranter var mødt op i den lille sjællandske by Everdrup søndag eftermiddag. Et på mange måder uvant syn i den lille by, der i dag var centrum for protester mod Baltic Pipe – en stor gasrørledning.

Baltic Pipe – nej tak, gjaldede slagordene gennem gaden, da demonstranterne gik afsted akkompagneret af technomustik fra store højtalere på en lastvogn.

quote - Det er fuldstændig vanvittigt, at Danmark skal skæres op på tværs

Jørgen Bojsen, Everdrup

Mange af demonstranterne var ankommet med bus fra København.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at skabe opmærksomhed, inden konstruktionen gik i gang, men nu er vi også nødt til at komme her og vise vores modstand, når konstruktionen går i gang, fordi vi skal gøre, hvad vi kan for at stoppe, at der kommer mere fossilt gas op af jorden, siger Bodil Signe Wedele, talsperson og arrangør af demonstrationen.

Demonstranter hilst velkommen

Og demonstrationen var velkommen. I hvert fald hvis man spørger Jørgen Bojsen, der bor nær Everdrup.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at Danmark skal skæres op på tværs af hensyn til nordmænd og polakker, og så er man oveni købet så fræk at sige, at det er almenvellet, der gør sig gældende her, siger han og tilføjer:

- Det er meget fint, de gør opmærksom på, at det et helt urimeligt overgreb.

Artiklen fortsætter under billederne.

- Vi har gjort alt hvad vi kunne for at skabe opmærksomhed, inden konstruktionen gik i gang, men nu er vi også nødt til at komme her og vise vores modstand, siger Bodil Signe Wedele, talsperson og arrangør af demonstrationen.
- Vi har gjort alt hvad vi kunne for at skabe opmærksomhed, inden konstruktionen gik i gang, men nu er vi også nødt til at komme her og vise vores modstand, siger Bodil Signe Wedele, talsperson og arrangør af demonstrationen. Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST
red_1.mindre.jpg
Læs også
Klimaaktivister besætter sydsjællandsk ejendom i protest mod gasledning
red_1.mindre.jpg
Læs også
Klimaaktivister besætter sydsjællandsk ejendom i protest mod gasledning

Baltic Pipe er en gasrørledning, der skærer tværs gennem Danmark. Anlægget er forbundet med et stort gravearbejde, og skal ved sin færdiggørelse i 2022 forbinde gassystemerne i Norge, Danmark og Polen. Den samlede pris for gasledningen er 12-16 milliarder kroner.

I Danmark står Energinet for at anlægge rørledningen, og Danmarks udgift er syv milliarder kroner.

Et forsøg på opråb

Også Morten Maler gik med i demonstrationen. Han er talsperson for den gruppe selverklærede klimaaktivister, som natten til i søndag gjorde endnu et forsøg på at besætte en ejendom, som Energinet har købt, for at anlægge en pumpestation til Baltic Pipe.

- Det er et projekt, som ingen har hørt om, og det kommer i hvert fald til at koste seks milliarder kroner og binde os til fossil gas i mange år. Så når man prøver at råbe op, og ikke bliver taget notits af, så må man nogle gange ty til sådanne metoder, siger Morten Maler om nattens aktion.

Artiklen fortsætter under billedet

- Når man prøver at råbe op, og ikke bliver taget notits af, så må man nogle gange ty til sådanne metoder, siger Morten Maler, klimaaktivist
- Når man prøver at råbe op, og ikke bliver taget notits af, så må man nogle gange ty til sådanne metoder, siger Morten Maler, klimaaktivist Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

Hos Energinet – der står for at anlægge Baltic Pipe – er man godt klar over, at ikke alle ser lige positivt på den nye gasledning, som både er vedtaget politisk og godkendt af myndighederne.

Forberedelserne til anlægsarbejdet går i gang i næste uge.

- Vi er godt klar over, at det her store projekt Baltic Pipe kan blive mødt af noget modstand. Derfor forstår vi godt, der kan opstå situationer, hvor der kommer gæster ind på vores byggepladser, siger Søren Juul Larsen, projektchef i Energinet til TV2 ØST.

- Men det er meget vigtigt for Energinet, når vi har i gang med sådan et projekt, at sikkerheden er meget høj, og derfor skal vi være sikker på, der ikke er uregistrerede personer på byggepladsen, for det kan føre ud i store alvorlige ulykker, tilføjer han.

Vagter skal forhindre flere blokader

Energinet har nu valgt at opsætte vagter ved byggegrunden, ligesom politiet også holder øje.

- I samarbejde med ejeren må man på bedst mulig måde nu sikre den her ejendom, det er en fritliggende ejendom i Tappernøje, hvor man kan sætte vagter på, og så kører vi lidt tilsyn med det, siger politiinspektør Tom Trude til TV2 ØST.

Omkring 50 var mødt op til dagens demonstration. Det var ikke nært så mange som arrangørerne havde forventet, men det tager ikke modet fra dem:

- Så længe folk er imod det og vil gøre noget, er der en mulighed for at få det stoppet, siger Morten Maler.


Nyhedsoverblik