Teatrene spiller for halvtomme sale - frygt for corona får publikum til at blive hjemme

Op mod hvert andet sæde i teatersalene står tomme rundt om i regionen. Nogle forestillinger går dog bedre end andre. Især humoren har gode kår.

Trods et genåbnet samfund oplever navnlig teatrene, at det er svært at få fyldt rumper i klapsæderne foran scenen.

Det mærker man også hos Næstved Teater, hvor man mandag aften opfører danseforestillingen Two Loins and a Castle på Ridehuset i Næstved:

- Vi plejer at have en 120-150 tilskuer til den slags forestillinger – og i aften har vi 70, siger Jørgen Hvidtfelt, der er formand for Næstved Teater.

- Vi har budgetteret med normalt at sælge 7.000 billetter – så har vi i øjeblikket solgt 5.000 billetter – også selvom vi er gået mere ivrigt og måske aggressivt ud med markedsføringen, end vi plejer.

For Næstved Teater betyder det manglende entréindtægter for 300.000 kroner, svarende til en fjerdedel af teatrets budgetterede indtægter.

De tomme sæder skyldes ifølge Jørgen Hvidtfelt frygten for coronavirus.

- Det har vist sig, at usikkerheden og nervøsiteten – især hos det ældre publikum – er meget, meget større, end det opsparede behov (for at gå i teateret red.).

Hos Næstved Teater har man ellers indkøbt 28 forestillinger til denne sæson, fordi man forventede at blive løbet over ende af teater-hungrende publikum, fortæller Jørgen Hvidtfelt, formand for Næstved Teater.
Hos Næstved Teater har man ellers indkøbt 28 forestillinger til denne sæson, fordi man forventede at blive løbet over ende af teater-hungrende publikum, fortæller Jørgen Hvidtfelt, formand for Næstved Teater. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Og det kan få konsekvenser for teateret i de kommende år, hvis ikke omsætningen bliver løftet, fortæller Jørgen Hvidtfelt:

- Det kan komme til at betyde, at vi bliver forsigtigere, når vi til november skal lave repertoiret for næste sæson. Og det betyder, at Næstved og omegnens borgere, måske i 2022-2023 får et dårligere tilbud, end de ellers ville have fået.

Hver syvende teatergæst tøver

De manglende gæster gør sig gældende langt uden for teater-mørket i Næstved Teater.

I en rundspørge, som Kulturministeriet har foretaget svarer omkring hver syvende teatergænger, at de i dag har mindre lyst til at vende tilbage til kulturlivet end før corona. Tilsvarende har 26 procent af de adspurgte tilkendegivet, at de har fået mere lyst til at genbesøge kultur- og sportsarrangementer i Danmark.

Kulturministeriet har spurgt, i hvilket omfang covid-19-situatinen har påvirket borgernes lyst til at opleve professionel kultur og sport i Danmark.
Kulturministeriet har spurgt, i hvilket omfang covid-19-situatinen har påvirket borgernes lyst til at opleve professionel kultur og sport i Danmark.

Grafik: Nick Abildgaard

På Næstved Teater har man forsøgt at imødegå udfordringen med manglende gæster med en ny type billet:

- Jeg kan godt forstå den nervøsitet, men vi giver det, vi kalder en corona-garanti. Det vil sige, at hvis du køber teaterbilletter og så står og skal i teateret og siger "nej, jeg er lidt usikker og lidt nervøs", så refunderer vi billetten uden at stille spørgsmålstegn ved det.

Han håber, at det kan være med til at få flere i teateret – for det handler ikke kun om økonomi.

- Det, der virkelig er ærgerligt, det er jo, at for det publikum, der er her, og for dem, der står på scenen, bliver det en væsentlig bedre oplevelse, jo flere mennesker, der er i salen.

Skoleklasser redder omsætningen

Også hos Sjællands Teater i Holbæk og Slagelse mærker man til de færre gæster. Her fortæller teaterleder Kristoffer Møller Hansen, at de manglende gæster mærkes mere i nogle genrer frem for andre.

Teaterleder Kristoffer Møller Hansen fra Sjællands Teater fortæller, at de manglende gæster mærkes mere i nogle genrer frem for andre.
Teaterleder Kristoffer Møller Hansen fra Sjællands Teater fortæller, at de manglende gæster mærkes mere i nogle genrer frem for andre. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

- Generelt ser det sådan ud, de ting man kan grine af, de ting, der er sjove og de ting der er festlige, de sælger rigtig fint, hvorimod de ting, der måske er lidt mere eftertænksomme, sælger vi ikke lige så godt, siger han og tilføjer:

- Og det er måske heller ikke så stor en overraskelse, at det, man kan grine af, er det, som vi trænger til lige nu.

Hos Sjællands Teater er det foruden det gode grin også skoleklasserne, som er med til at holde forretningen kørende.

- Vi oplever, at skolerne rigtig gerne vil ud og have nogle oplevelser. De har undervist over teams og siddet i klasserne og er ikke kommet ud og få alle de her indtryk. Så skolerne er rigtig begejstrede for at købe teater, siger Kristoffer Møller Hansen.

Det er dog ikke nogen enkel sag, at tilpasse repertoiret når først sæsonen er i gang.

- Vores planlægning ligger lang tid i forvejen. Derfor kan det være svært lige at sadle om, men vi glædes bare over, vi sælger godt på de ting, man kan grine af – og så prøver vi at åbne nogle flere billetter i salg på vores comedy nu her.