Tabte 20 kilo gennem sundhedsprojekt i arbejdstiden: - Nu har jeg ingen smerter

I et tre år langt projekt har Næstved Kommune givet de ansatte mulighed for i arbejdstiden at gøre noget ved deres sundhedsudfordringer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Menekse Özdemir valgte sidste år at lægge sin livsstil om. En ændring i hendes vaner har gjort, at hun i dag vejer 20 kilo mindre.

- Mit tøj var størrelse X-large, men nu er jeg på medium, siger den 32-årige social- og sundhedsassistent.

quote Nu spiser jeg noget i de otte timer, jeg er på arbejde

Menekse Özdemir, social- og sundhedsassistent, Fensmark

Og det har gjort ikke mindst arbejdsdagen på ældrecentret Røjleparken i Fensmark nemmere for Menekse Özdemir.

- Jeg kan hurtigt kravle ned og give en borger sko eller støttestrømper på. Der har jeg ikke ømheder mere. Jeg har ingen smerter.

Inspirationen til at lægge livet om fik Menekse Özdemir gennem en trivselssamtale på sin arbejdsplads i september sidste år.

Fokus på trivsel i arbejdstiden

Næstved Kommune har gennem de seneste tre år kørt et projekt, der skal øge trivslen og nedbringe sygefraværet på 28 arbejdspladser i kommunen.

Særligt på jobbet som social- og sundhedsassistent oplever Menekse Özdemir mindre ømhed i kroppen, når hun hjælper de ældre.
Særligt på jobbet som social- og sundhedsassistent oplever Menekse Özdemir mindre ømhed i kroppen, når hun hjælper de ældre.

Projektet har ikke kun handlet om mad.

De ansatte, som var en del af projektet, fik tilbudt en sundhedssamtale i arbejdstiden med en ansat fra Næstved Sundhedscenter. Her fik man mulighed for at tale om, hvad der fylder i ens hverdag, som eksempelvis søvn, rygning, trivsel og bevægelse.

20200227-150107-6_41mb.jpg
Læs også
Bedst til at vaske hænder - Sjælland og øerne holder fast i Sundhedsstyrelsens anbefalinger
20200227-150107-6_41mb.jpg
Læs også
Bedst til at vaske hænder - Sjælland og øerne holder fast i Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsfagligt bygger projektet på en række nye metoder.

- Det har været vigtigt for mange, at de bliver mødt af en person, som ikke kommer med den løftede pegefinger, men som møder dem der, hvor de er – og det er okay at tale om det, som rører sig hos mig lige nu, forklarer Jette Kjær, sundhedskonsulent ved Næstved Sundhedscenter.

Mange har været glade for, at samtalerne ikke har været en løftet pegefinger, forklarer Jette Kjær, sundhedskonsulent ved Næstved Sundhedscenter.
Mange har været glade for, at samtalerne ikke har været en løftet pegefinger, forklarer Jette Kjær, sundhedskonsulent ved Næstved Sundhedscenter. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Efterfølgende har medarbejderne fået tilbudt et forløb på Næstved Sundhedscenter med fokus på blandt andet søvn, vægt og muskler.

Husker at spise på jobbet

For Menekse Özdemir har samtalen skubbet hende i retningen af et sundere liv med nye vaner:

- Nu spiser jeg noget i de otte timer, jeg er på arbejde, forklarer hun.

Før blev det kun til en lille rugbrødsmad eller et stykke frugt i løbet af arbejdsdagen.

- Nu spiser jeg min madpakke på arbejde, så når jeg kommer hjem, er jeg ikke den sultne kvinde, der siger – nu skal vi have mad.

Erfaringer skal med videre

Sundhedsprojektet er betalt af Sundhedsstyrelsen, men i Næstved Kommune er politikerne klar på at arbejde videre med de erfaringer, som projektet har givet.

Michael Perch (S), formand for omsorgs- og forebyggelsesudvalget, vil tage erfaringerne fra projektet med, når Næstved Kommune implementere nye tiltag for trivsel på jobbet.
Michael Perch (S), formand for omsorgs- og forebyggelsesudvalget, vil tage erfaringerne fra projektet med, når Næstved Kommune implementere nye tiltag for trivsel på jobbet. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Vi skal have styr på de helt konkrete erfaringer – jeg ved, der er en rapport på vej – så vi kan se helt præcist, hvordan vi kan implementere det her i hverdagen. Det skal i hvert fald helt sikkert ske, siger Michael Perch (S), formand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget i Næstved Kommune.

I alt 11 kommuner har deltaget i projekt krop og job. I Næstved afsluttes projektet ved udgangen af juli.


Nyhedsoverblik