¨

Sygehus redder dobbelt så mange fra hjertestop

Foto: TV ØST

Fem sygehuse har næsten halveret antallet af uventede hjertestop hos indlagte patienter i nyt projekt.

Helt simple målinger og rutinemæssig kontrol på Næstved Sygehus forebygger uventede hjertestop hos patienter. Faktisk kan det halvere antallet af uventede hjertestop til næsten halvdelen.

 
Det er konklussionen i en ny rapport. 
 
Men selvom det giver god mening, at man løbende holder øje med patienternes sikkerhed, så er det langt fra noget, der sker rutinemæssigt alle steder.
 
Næstved Sygehus er med i projektet Patientsikkert Sygehus, og resultaterne herfra taler for sig selv.
 
- Vi håber, at resultaterne fra de fem sygehuse kan være med til at inspirere den fremtidige indsats for at forbedre observationen af patienter på sygehuse, siger Beth Lilja, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
 
Passer med internationale erfaringer

Erfaringerne er omtalt i en ny rapport fra Patientombuddet "Observation af patienter på sygehuse", der udkommer mandag.
 
Internationale erfaringer peger i samme retning. En stor britisk opgørelse viste for nylig, at mindst en tredjedel af hjertestop på hospitalerne kan forebygges.
 
- Regionerne har allerede besluttet at gøre noget ved problemet. Men det duer ikke at sige, at man skal. Der er masser af ting, man skal. Det handler om at få det til at fungere i hverdagen - 24-7 - for samtlige patienter. At få det implementeret i arbejdsgangene, siger Beth Lilja.
 
- Og når det sker, hjælper det, viser rapporten. Der er et stort potentiale i at systematisere arbejdsgangene.
 
Hidtil har man på landets sygehuse målt de basale værdier på patienter og brugt dem til at vurdere patienternes tilstand, men flere undersøgelser har vist, at den praksis ofte svigter.
 
Det nye i Patientsikkert Sygehus er, at man sikrer sig, at det sker systematisk, og at målinger ikke smutter på grund af travlhed eller andre forstyrrelser i afdelingen.
 
Dødeligheden for patienter, der får hjertestop på sygehusene er høj. Kun 20 til 40 procent overlever og kan udskrives.
 
Patientsikkert Sygehus fandt sted på sygehusene Hillerød, Næstved, Kolding, Horsens og Thy-Mors i perioden 2010 til 2013.
 
/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App