¨

Sygehus giver gamle fotos nyt liv: - Det er sjovt at se udviklingen

01:08

To radiografer på Næstved Sygehus har taget initiativ til at restaurere en række gamle fotografier fra sygehuset. Video: Jesper Hald - TV2 ØST

På Næstved Sygehus hænger der gamle fotos af patienter og læger fra 1970'erne langs gangene. Nu er billederne blevet restaureret og har fået nyt liv.

Der er masser af historie på gangene i Radiologisk Afdeling på Næstved Sygehus. Men de gamle fotografier er blevet slidte.

Derfor har to radiografer været i færd med at puste liv i billederne igen. Ellers var de bare endt i skraldespanden.

- Vi synes, det kunne være rigtig sjovt at få restaureret de gamle billeder, for de er sjove at se på, og de var efterhånden ret slidte og trængte til at blive udskiftet, siger Thor Skjærbæk, der er radiograf på Næstved Sygehus.

Artiklen fortsætter under billedet.

Helle Hegelund (tv.) og Thor Skjærbæk (th.) er de to radiografer, der har taget initativ til at få de gamle billeder restaureret.  Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Mange ældre patienter kan genkende billedet

Billederne er blevet gjort digitale med hjælp fra en grafiker, så de også i fremtiden kan hænge på afdelingens patientgang.

Det er jo noget historisk, som rigtig mange af vores patienter vil kunne genkende fra dengang, da var yngre

Peter Butty, afdelingsradiograf på Næstved Sygehus

- Man ser noget, man ikke normalt ser. Det er jo noget historisk, som rigtig mange af vores patienter vil kunne genkende fra dengang, de var yngre. Vi har mange ældre patienter her. På den måde må det være rigtig sjovt for dem at kigge på det – det er det også for os, siger Peter Butty, afdelingsradiograf på Næstved Sygehus.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mange af de ældre patienter på afdelingen har kunne genkende billederne fra 1970'erne. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Siden 1970'erne er der kommet ultralyst, MR og CT på Radiologisk Afdeling. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Siden 70’erne er der kommet ultralyd, MR og CT

Billederne er taget i 70'erne, og siden er da der sket en hel del.

- Fra den tid til nu, har vi fået ultralyd, MR, og vi har fået CT, og det vil vi gerne vise patienterne – at der er sket et udvikling inden for røntgen, siger Helle Hegelund, radiograf på Næstved Sygehus.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Det er ikke kun patienter, der stopper op og kigger på de gamle fotografier. Flere af medarbejderne stopper også op for at se nærmere på et billede en gang imellem.

Èn af dem er Nina Jensen, der har arbejdet som radiograf i fem år:

- Det gør jeg ret tit faktisk. For det er sjovt at se udviklingen. Det er et fag, hvor der sker rigtig meget på kort tid. Bare på de fem år, jeg har været radiograf, er der sket meget, så fra dengang og til nu er der sket sindssygt meget, siger radiograf Nina Jensen.

Overlæge røg over frokosten

For medarbejderne er billederne et bevis på, hvad den teknologiske udvikling har gjort. Men det er ikke kun røntgen-teknologien, der har flyttet sig. Blandt andet er der et billede, hvor en overlæge holder frokost og sidder og ryger cigaretter samtidig.

- Det er jo en saga blot, heldigvis. Og så var der mælk på flasker, siger afdelingsradiograf Peter Butty.

Artiklen fortsætter under billedet.

I 1970'erne var det ikke unormalt, at overlægen røg en cigerat over frokosten. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Nogle af de undersøgelser, vi har i dag, var jo fuldstændig utænkelige dengang

Nina Jensen, radiograf, Næstved Sygehus

Nu er de første billeder hængt op, og der er flere på vej. Thor Skjærbæk og Helle Hegelund er allerede klar med et nyt projekt på afdelingen.

- Vi skal have genskabt de gamle situationer bare i en ny udgave, så man får et mere moderne syn på røntgenafdelingen.

Meget er sket på røntgenafdelingen siden 70'erne. Og så kan man jo filosofere lidt over, om der vil blive gjort ligeså store teknologiske fremskridt de næste 50 år

- Dengang kunne man ikke forstille sig nogle af de ting, vi gør nu. Nogle af de undersøgelser, vi har i dag, var jo fuldstændig utænkelige dengang. Så jeg håber, det bliver ved med at udvikle sig. Det er jo det, der gør det sjovt.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App