Svimlende varmepriser - fjernvarmeværk vil lukke sig selv

Fjernvarme er fremtiden mange steder - men høje priser og en barsk lokal konflikt peger nu på en lukning af fjernvarmen vest for Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange steder i TV2 ØST-regionen udrulles der lige nu fjernvarme. Det glæder mange borgere, som ofte kan få billigere og mere klimavenlig varme uden selv at have et fyr stående i hjemmet.

I Hyllinge og Menstrup ved Næstved vil borgerne dog en helt anden vej. Bestyrelsen for Menstrup-Hyllinge Kraftvarmeværk vil nemlig have områdets borgere til at stemme for en lukning på en generalforsamling i næste uge. 

- Bestyrelsens samlede holdning er, at værket bør lukke, fortæller formand Christian Bidstrup til TV2 ØST.

20.000 om året for fjernvarmen

Baggrunden for en udmeldingen er en konflikt, som gennem længere periode har raset i lokalområdet. Her har borgergruppen Landsby og Nærdemokrati sat sig i spidsen for en kamp mod fjernvarmeværket, som de mener er alt, alt for dyrt.

quote Vi har svært ved at drive et varmeværk, når vi er ude i den tumult

Christian Olsen Bistrup, formand, Menstrup-Hyllinge Kraftvarmeværk

Hvor ejeren af et standardhus betaler omkring 13.000 om året for deres fjernvarme, er prisen i Hyllinge og Menstrup på 20.000 kroner i gennemsnit.

Derfor har 44 ud af 180 husstande meldt sig ud af fjernvarmeværket, selvom det teknisk set slet ikke er muligt. Husene er nemlig tinglyst med en såkaldt forblivelsespligt. Det betyder, at man skal betale et såkaldt arealbidrag til værket - også selvom man varmer sit hus op på en anden måde.

Det vil give for meget tumult i lokalområdet, hvis værket fortsætter. Derfor vil bestyrelsen have det lukket, forklarer formand Christian Olsen Bidstrup.
Det vil give for meget tumult i lokalområdet, hvis værket fortsætter. Derfor vil bestyrelsen have det lukket, forklarer formand Christian Olsen Bidstrup.

Tumult i lokalområdet

Varmeværket har fået rådgivningsvirksomheden Niras til at regne på konsekvenserne af en lukning. Her er lyder konklusionen, at der er tusinder af kroner at spare hvert år for borgere, der skifter til individuelle varmepumper.

- Mange vil have fordel ved at fortsætte værket. Men det er vores overbevisning, at vi på nuværende tidspunkt har svært ved at drive et varmeværk, når vi er ude i den tumult, vi er ude i på nuværende tidspunkt, forklarer Christian Olsen Bidstrup.

Værket går samtidig en usikker fremtid i møde, fordi man frygter en lukning af den lokale skole i Hyllinge, som er en af værkets største kunder.

Et alternativ til lukningen er at erstatte fjernvarmeværkets naturgasanlæg med store varmepumper, så man fortsat har en kollektiv varmeløsning. For at få ro om lokalområdet anbefaler bestyrelsen dog en fuldstændig lukning af værket.

- Bestyrelsen er nok lidt metaltræt. Vi vurderer også, at det vil belaste området i alt for negativ grad, hvis det får lov at fortsætte, erkender Christian Olsen Bidstrup.


Nyhedsoverblik