Stort flertal stemmer for - Næstved skal bruge 222 millioner på ny svømmehal

Et stort flertal i byrådet i Næstved besluttede tirsdag aften at bruge op mod 60 millioner kroner yderligere på den kommende svømmehal i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der skal være råd til 50 meter baner, mener et flertal i byrådet i Næstved.

Derfor bliver den samlede pris nu 222 millioner kroner for en ny svømmehal i byen. 

De ekstra millioner skal dog lige findes, når budgettet for 2021 bliver forhandlet på plads.

quote Vi skal tænke på fremtiden. Lad os træffe en visionær beslutning

Helge Adam Møller (K), byrådsmedlem, Næstved Kommune.

- Byrådet skal i aften tænke stort, beslutte stort. Vi skal tænke på fremtiden. Lad os træffe en visionær beslutning, lød det fra den passionerede veteran Helge Adam Møller (K).

Der blev ikke bare tænkt stort, der blev også talt med store bogstaver under den næsten halvanden time lange debat om den kommende svømmehal.

Sagaen om svømmehalsbyggeriet har efterhånden strakt sig over mange kapitler og millioner. Tirsdag aften føjede politikerne så endnu et til med en beslutning, der betyder, at regningen vokser.

- Det er flertallets hensigt at finde op mod 60 millioner på anlægsbudgettet for næste år, så vi kan få et fremtidssikret tilbud til eliten, til breddeidrætten og til familierne med leg og wellness, forklarede borgmester Carsten Rasmussen (S).

Vil bruge penge fra udligningsreformen

Byrådet skulle egentlig have taget stilling til et forslag om at bygge en svømmehal med to 25 meters bassiner, et morskabsbassin med vandrutsjebane og et varmtvandsbassin. Samlet pris 164 millioner kroner.

Men det tilfredsstillede ikke svømmeklubberne, der har et bassin med de olympiske mål på 50 meter på ønskelisten.

quote Byrådet er gået helt grassat, fordi vi får 110 millioner ekstra i udligning årligt

Thor Temte (EL), byrådsmedlem, Næstved Kommune.

Det ønske får svømmerne efter alt at dømme opfyldt, når der bliver lagt budget for næste år. Men det udløste en heftig debat i byrådssalen, der meget kom til at handle om de ekstra 110 millioner kroner, som Næstved får årligt på grund af den nye udligningsreform.

- Byrådet er gået helt grassat, fordi vi får 110 millioner ekstra i udligning årligt. Men de penge skal ikke bruges på haller, men på at forbedre vores kernevelfærd, fastslog Thor Temte (EL).

Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V) var enig. Han er heller ikke parat til at hælde flere millioner kroner i byggeriet af den nye svømmehal, der skal ligge i det nye boligområde på Stenlængegård-arealet mellem Østre Ringvej og Ring Øst.

- Jeg er ikke imod, at vi bygger rigtig gode svømmefaciliteter, men byrådet er i gang med at træffe en forhastet beslutning. Jeg forudser, at svømmehallen kan blive endnu dyrere end de godt 220 millioner kroner. Det viser erfaringerne fra en række andre svømmehalsbyggerier. Jeg frygter, at vi ender i nærheden af 300 millioner kroner, sagde han.

quote Jeg forudser, at svømmehallen kan blive endnu dyrere end de godt 220 millioner kroner

Sebastian Mylsted-Schenstrøm  (V), byrådsmedlem, Næstved Kommune.

Det er i høj grad den konservative Helge Adam Møller, der i sidste øjeblik har fået flertallet i kommunalbestyrelsen til at springe ud i den helt store investering i 50 meter bassinet.  Han lancerede for kort tid siden sit forslag i det lokale dagblad Sjællandske.  Og tirsdag aften lod han sig ikke slog ud af kritikken.

- Næstved trænger gevaldigt til et familievenligt og fremsynet svømmecenter. Søren Revsbæk siger i de lokale medier, at de ekstra udligningspenge er beregnet til mennesker ikke til haller, og at vi ikke har råd til tant og fjas.  Men svømmere, skolebørn, familier og alle andre brugere af svømmehallen er altså også mennesker. Vi investerer i menneskers sundhed og velfærd, fastslog Helge Adam Møller (K).

Men Søren Revsbæk (V) var ikke imponeret. Slet ikke. Han er ikke parat til at finde yderligere 60 millioner kroner til mere klorvand.

- Der har bredt sig en eufori i byrådet. Den sure bogholder bliver nødt til at sige, at vores økonomi ikke er til det. Det er ikke seriøst og konsistent. Vi burde sende sagen retur til ny behandling i udvalget, sagde han og tilføjede:

- De ekstra penge fra udligningen er beregnet til at forbedre vores velfærd, til at hjælpe udsatte unge, til skolerne og for eksempel til mere rengøring til de ældre.

Kan udskyde andre byggeprojekter

Søren Revsbæk (V), Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V) samt Enhedslistens to medlemmer stemte imod.  

Cathrine Riegels Gudbergssen (V) undlod at stemme. Et stort flertal bestående af Socialdemokratiet, Konservative, Radikale, resten af Venstres gruppe, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti  og SF stemte for at bruge de  i alt 222 millioner kroner på den kommende svømmehal.

Men der er et hængeparti. Pengene skal først findes på anlægsbudgettet for næste år. Det kan betyde, at andre byggeprojekter bliver skubbet til et senere tidspunkt.

Det er planen, at den nye svømmehal skal stå klar i anden halvdel af 2023.