Stigning i børn med type 1 diabetes - i dag er der indsamling

I gennemsnit bliver 10 danske børn ramt af type 1 diabetes hver eneste uge. Familien Peters fra Tappernøje har den kroniske sygdom tæt inde på livet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når vi snakker om sukkersyge, så er der mest fokus på type 2 diabetes, som rammer flere og som primært skyldes arvelighed eller usund livsstil. Men faktisk er problemet med type 1 diabetes voksende.

I familien Peters fra Tappernøje er både Sofie på 12 år og Nicklas på 14 år ramt af type 1 diabetes. Det betyder, at bugspytkirtlen ikke længere producerer insulin, der er med til at styre kroppens sukkerbalance

- Hvis jeg ikke får insulin, så dør jeg, fortæller Sofie Lund Peters, der har haft sygdommen i seks år.

- Jeg synes ikke, at type 1 diabetes får nok opmærksomhed. Man kan få hjælpemidler til at lette hverdagen, men der er ingen kur, og passer du ikke din sukkersyge, så er der kun et udfald, og det er døden, siger Majken Lund Peters, der er mor til Sofie og Nicklas. 

Type 1 diabetes fordoblet

Tal fra 2012 viser, at antallet af børn og unge med type 1 diabetes er blevet fordoblet siden 1996, og ifølge Diabetesforeningen får 10 danske børn i gennemsnit sygdommen hver eneste uge. Årsagen til type 1 diabetes er stadig et mysterium, og der findes ingen kur. Familien Peters kendte ikke til sygdommen forinden, og omverdenen kender da også mest til type 2 varianten af diabetes.

- De fleste tror, at det er fordi, jeg har spist for meget sukker og kage, og det må jeg så ikke længere. Og det har jo intet med det at gøre, siger Nicklas Lund Peters.

Den livslange sygdom bevirker, at børnene flere gange om dagen og før hvert måltid skal måle blodsukkeret og indtaste kalorieindtaget, så insulinpumpen kan dosere rigtigt.

Følgesygdomme til type 1 diabetes kan være invaliderende skader på nyrer, øjne og hjerte, i værste fald blindhed og amputationer. 

- Der er hele tiden et pres på hjerte og nyrer, og man tænker da på, om de får et langt liv, og om man får børnebørn, siger Majken Lund Peters.

Landsindsamlingen

I dag var der landsindsamling for Diabetesforeningen.  Pengene går til forskning, rådgivning og kurser for børn, unge og deres familier, hvor de kan lære mere om sygdommen og møde andre med lignende udfordringer.

Du kan læse mere om indsamlingen her:

http://www.diabetes.dk/goer-en-forskel/landsindsamling/bliv-indsamler.as...


Nyhedsoverblik