Sprogforsker skriver retshistorie

For første gang i dansk retshistorie er en rets-lingvist blevet brugt i en straffesag. Det skete tirsdag ved Retten i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sprogforsker Tanya Karoli Christensen skrev tirsdag dansk retshistorie. Det skete i Retten i Næstved. Her blev rets-lingvisten for første gang nogensinde brugt i en staffesag.

Det skriver Sjællandske.

Videnskaben er hyppigt brugt i amerikanske retssale, men er helt ny i dansk retspraksis. Tanya Karoli Christensen, der er lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, har studeret rets-lingvistik i USA.

Rets-lingvisten var en af seks vidner, der blev ført i en sag om vidnetrusler, afpresning og dokumentfalsk.

En 58-årig tidligere direktør fra Næstved-området er tiltalt for at have skrevet grove trusselsbreve i et forsøg på at afpresse tidligere samarbejdspartnere og venner og true vidner til tavshed. Den 58-årige, der har siddet varetægtsfængslet siden 27. marts, nægter sig skyldig.

Tanya Karoli Christensens opgave var at analyse en lang række trusselsbreve og sms'er for at sandsynliggøre, at de er skrevet af den samme person.

Hun har sammenlignet brevene med dokumenter, der beviseligt er skrevet af den tiltalte. Hendes konklusion er, at mønsteret i teksterne tyder på, at det er samme ophavsmand. Hun peger ikke på, hvem ophavsmanden er, men at det er den samme, der har skrevet de grove trusselsbreve. Hun har analyseret sproglige træk, stavefejl og grammatik.

Det var næsten som at se tv-serien CSI. Sprogforskeren formidlede på en let forståelig måde, hvordan hun har gransket trusselsbrevene og mener, at ophavsmanden særligt kredser om tre temaer: Islamkritik, pædofili og sanktioner. Alle tre emner gennemsyrer brevene.

- Der er anvendt en særlig systematik og det er temaer, der må have ligget skribenten på sinde, sagde Tanya Karoli Christensen i retten.

Der falder dom i sagen fredag.