Næstved Sygehus har fået en ny virtual reality-maskine, der skal hjælpe patienter med hjerneskader og lammelser med genoptræning.
En af de patienter, der allerede har stor glæde af maskinen, er Søren Skaarup fra Holbæk. En morgen tilbage i april skulle han på arbejde, men idet han steg ud af bilen for at møde ind, svigtede hans ben pludselig.
- Det kom lige ud af det blå. Fuldstændig. Jeg havde ikke mærket noget, fortæller han.
Det viste sig at være en virus, der havde ramt ham som et lyn fra en klar himmel.
- Det kom nede fra benet af, og så kom det højere og højere op og så ud i armene. Det resulterede i, at jeg kom på intensiv, og der lå jeg i fem dage, helt fladt og kunne ikke røre mig, fortæller Søren Skaarup.
Giver bedre sikkerhed
Nu er han blevet udskrevet fra sygehuset og er i gang med et genoptræningsforløb. Her har den nye maskine spillet en stor rolle.
Det ligner umiddelbart bare et almindeligt løbebånd foran en skærm, men der er meget mere hjælp at hente i maskinen for både patienter og personale, end man måske lige kan se ved første øjekast, fortæller Maria Jeppesen, der er fysioterapeut på Næstved Sygehus.
- Det giver nogle helt unikke muligheder til at lave balance- og gangtræning på et andet niveau, end vi kunne tidligere. Det er sikkerhedsmæssigt mere forsvarligt for patienterne, det er også mere sikkerhedsmæssigt forsvarligt for mig, for jeg skal ikke hen og sikre Sørens sikkerhed. Jeg kan også komme lidt væk fra ham og vurdere, hvordan han går, siger hun.
Søren Skaarup ser det også som en stor fordel, at han kan få lov at gå selv og skåne personalet.
- Jeg synes, både for deres skyld og min skyld, at det er rart, at hvis man skulle falde, så kan man lige tage fat her. Der er ikke noget med, at man får dårlig ryg, siger han.
Træner sig tilbage til virkeligheden
Maskinen er den første af sin slags på Sjælland, og den hjælper med at gøre genoptræningen så virkelig som muligt. Det sker ved, at patienten på en stor skærm og på selve båndet kan se et landskab og forhindringer, de skal reagere på.
- Det er en del af det, at man kan forholde sig til noget af det, der foregår, som interagerer med det, man gør. Det her med, at Søren lige før kunne se, at der kom en forhindring, og sådan vil det jo også være ude i verden, at man kan se nogen, der kommer nogen forbigående, og man flytter sig i forhold til dem. Så det har jo givet en mulighed for at træne mere virkelighedsnært, siger Maria Jeppesen.
Og der er brug for den form for avanceret teknologi på hospitalerne, mener direktøren for Hjernesagen Birgitte Forchhammer.
- Vi synes jo grundlæggende, det er vigtigt, at vi kan tilbyde patienterne den bedste, nyeste og mest effektive teknologi. Både fordi det er godt for den enkelte og de pårørende, men jo også samfundsmæssigt er det fornuftigt, at vi hurtigt bliver så gode, vi kan, efter et stroke. At vi kan komme hjem og fungere selv, siger hun.
Mærker fremskridt dag for dag
Søren Skaarup mærker netop, at der sker en udvikling med ham dag for dag, efter genoptræningen på maskinen.
- Jeg løb i dag. Det kunne jeg ikke i går, fortæller han.
Søren Skaarup har derfor ikke givet op på drømmen om at vende tilbage til sit gamle jeg.
- Jeg håber for fremtiden, at jeg kommer tilbage til den, jeg var inden. At jeg kommer til at cykle og gå på arbejde igen. Det er planen, siger han.