Smitten stiger i Næstved - nu er kommunen blandt landets hårdest ramte

Efter længe at have været en duks bonner Næstved Kommune ud i statistikken over smittede med corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronasmitten stiger i øjeblikket hurtigt i Næstved Kommune.

For en uge siden huserede kommunen i den nederste tredjedel over kommuner med mest smitte, hvis man kigger på de testjusterede incidenstal.

quote Der er stadig corona iblandt os

Steen Andersen, centerchef for koncernservice i Næstved Kommune

Men de seneste 10 dage er udviklingen gået den forkerte vej, og dagens tal fra Statens Serum Institut viser, at Næstved Kommune nu er rykket op på en 9. plads.

Derfor forsøger kommunen at bremse den negative udvikling og opfordrer borgerne til at lade sig teste, holde afstand, vaske hænder og tage de andre corona-forholdsregler.

- Vi skal være særligt opmærksomme, fordi vi har oplevet en stigende smitte gennem de seneste 10 dage, siger Steen Andersen, centerchef for koncernservice i Næstved Kommune.

Læs også
For tredje dag i træk er dagens smittetal over 1000
Læs også
For tredje dag i træk er dagens smittetal over 1000

Særligt slemt står det til i Næstved by, hvor smittetallet er højest. De nyeste tal for Næstved Kommune viser, at der er 99 smittede inden for den sidste uge. Det svarer til 119 smittede per 100.000 indbyggere.

- Smitten er steget dag for dag, og nu er vi kommet i top-10, som ikke er noget godt mål at opnå. Derfor opfordrer vi folk til at huske forholdsreglerne, og hvis man ikke er færdigvaccineret, så skal man huske at lade sig teste – også hvis man ikke oplever symptomer, siger Steen Andersen.

Sådan bliver et sogn lukket ned

Steen Andersen frygter på nuværende tidspunkt ikke, at de stigende smittetal kan føre til lokale nedlukninger, som man tidligere har oplevet flere steder i landet.

- Men vi er en af de kommuner i landet, hvor der er mest smitte, og derfor skal vi være særligt opmærksomme og have det begrænset nu, inden det bliver værre. Det er dog ikke sådan, at kommunen er tæt på at blive lukket ned, siger han og fortsætter:

- Vores sogne er heller ikke tæt på at blive lukket ned. Der er mest smitte i de store sogne i Næstved by, og der skal mange smittede til for, at det bliver lukket ned.

Her kan du blive testet i Næstved Kommune

Reglerne på området er sådan, at kommunalbestyrelsen er forpligtet til at lukke et sogn når, incidensen i et sogn overstiger 600 coronasmittede per 100.000 borgere per uge. 

Nedlukningen kan også ske, hvis der er registreret flere end 20 smittetilfælde i alt de sidste syv dage, eller hvis positivprocenten er på tre procent eller mere. For hele Næstved Kommune er positivprocenten på nuværende tidspunkt på 1,37 procent.

Her er regionens laveste smittetal

Der er ifølge Steen Andersen ikke noget konkret arrangement eller anden begivenhed i kommunen, som den seneste tids stigende smittetal kan spores til.

- Vi kan ud fra vores data ikke se, hvad årsagen er, det kan man kun gisne om. Men ligesom man ser på landsplan, så er der mange unge mennesker, som fester en del. Det skal man have lov til, men der er stadig corona iblandt os. Derfor skal man opføre sig fornuftigt, siger han.

Læs også
Antallet af indlagte coronapatienter stiger
Læs også
Antallet af indlagte coronapatienter stiger

- Smitten i kommunen er spredt lidt rundt omkring, hvilket gør den lidt sværere at håndtere, fordi så er der mange, der skal være ekstra forpasselige, tilføjer han.

Mens Næstved Kommune har 119 smittede per 100.000 indbyggere, så ligger nabokommunerne Vordingborg og Ringsted til sammenligning på henholdsvis 41 smittede per 100.000 indbyggere og 27 smittede per 100.000 indbyggere.

Derimod oplever sydhavsøerne ifølge Statens Serum Institut på nuværende tidspunkt regionens laveste smittetal. Lolland Kommune har ni smittede per 100.000 indbyggere, mens Guldborgsund Kommune har 17 smittede per 100.000 indbyggere.