Slukkede kæmpe naturbrand på Grønland på 12 dage – nu er lokale brandmænd hjemme

Beredskabsstyrelsens brandfolk er hjemme i Næstved igen, efter at have hjulpet med et slukke en løbsk kæmpebrand på Grønland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Otte specialuddannede værnepligtige og en befalingsmand er hjemme i Næstved igen, efter de seneste to uger har kæmpet mod en omfattende naturbrand på Grønland.

- Hovedopgaven var at sørge for, at branden ikke spredte sig mod nord. Området var omgivet af vand mod syd, vest og øst, men den kunne sprede sig mod nord, og det skulle vi undgå, siger Stig Hammerhøj, der er brigadechef hos Beredskabsstyrelsen Sjælland.

Slukningsarbejdet har varet i 12 dage, og har krævet arbejde næsten i døgndrift af brandfolkene.

quote Det var rigtig hårdt arbejde

Christian Hollegaard, oversergent hos Beredskabsstyrelsen Sjælland

Kæmpestor brand

Da de danske brandfolk fra Beredskabstyrelsen nåede frem til området, stod et område på størrelse med Femø - svarende til 1.400 fodboldbaner - i flammer. Ud over, at branden var meget omfattende, så var der også tale om et vanskeligt tilgængeligt terræn.

Lokale brandfolk til Grønland
Læs også
Lokale brandfolk skal bekæmpe naturbrand i Grønland
Lokale brandfolk til Grønland
Læs også
Lokale brandfolk skal bekæmpe naturbrand i Grønland

Alt i alt brændte et område på størrelse med Anholdt - 19 kvadratkilometer natur blev flammernes bytte.

- Det var rigtig hårdt arbejde. Vi var trætte, også fordi det grønlandske fjeld var ret stejlt, og der var nogle lange gåture fra vores lejr og frem til branden, siger Christian Hollegaard, der er oversergent hos Beredskabsstyrelsen Sjælland.

Gik gennem ødemarken

På grund af røgen fra branden og risiko for en spredning af branden var man nødt til at placere lejren et godt stykke fra ilden. Og da der ikke er veje i området, måtte transporten frem og tilbage foretages i et stærkt kuperet teræn til fods eller på en lille ATV.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da en hel fjeldside stod i flammer. Det tog 12 dage at slukke branden.
Sådan så det ud, da en hel fjeldside stod i flammer. Det tog 12 dage at slukke branden. Foto: Beredskabsstyrelsen Sjælland

Ud over at medbringe kraftige pumper og særligt slukningsudstyr, så medbragte brandfolkene også droner med varmefølsomme kameraer. De blev brugt til at finde områder, der brændte og til at sikre, at de var helt slukket.

quote Det har været et godt taktisk værktøj for os at kunne flyve højt op, få et overblik, og se, hvor det brændte

Christian Hollegaard, oversergent hos Beredskabsstyrelsen Sjælland

- Det har været et godt taktisk værktøj for os at kunne flyve højt op, få et overblik, og se, hvor det brændte, siger Christian Hollegaard.

Startede i rygeovn

Branden startede i en lille rygeovn 8. juli, og viste sig særdeles vanskelig at slukke. Og fordi branden var så omfattende, var det en reel risiko, at flammerne ikke ville brænde ud af sig selv, men kunne overvintre og fortsætte i årevis.

Naturbrand i Grønland
Læs også
Danske brandmænd er tæt på at have slukket naturbrand i Grønland
Naturbrand i Grønland
Læs også
Danske brandmænd er tæt på at have slukket naturbrand i Grønland

Det var Grønlands Landsstyre, Naalakkersuisut, der midt i august bad Beredskabsstyrelsen om hjælp til at støtte de lokale brandfolk i slukningsarbejdet, som rasede på et fjeld i den vestlige del af Grønland mellem bygderne Sisimiut og Kangerlussuaq.

Beredskabsstyrelsen har samarbejdet med Forsvaret og Arktisk Kommando om indsatsen. De har blandt andet leveret transport til området, hvor branden rasede, og der har eksempelvis været indsat helikoptere for at flytte pumper rundt omkring brandstedet.


Nyhedsoverblik