Slam dumpet i kendt fjord - nu modbeviser vrede landmænd Miljøstyrelsen

Næstved havn dumper ildelugtende slam i Karrebæk Fjord. Nu har landmænd foretaget målinger, der viser, at kvælstof ikke kun stammer fra landbruget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dumpet slam i Karrebæk Fjord har fået landmændene op i det røde felt.

Nu har de fået foretaget nogle nye målinger fra fjorden, som viser, at der bliver tilført 33 tons kvælstof, som ikke alene stammer fra landbruget. Landboforeningen Gefion har fået hjælp fra nogle dykkere, som har udtaget prøver fra det dumpede slam i fjorden.

quote Miljøstyrelsen har et stort forklaringsproblem i det her

Jens Henrik Madsen, bestyrelsesmedlem af Landboforeningen Gefion

- Vi siger med det, vi har fundet ud af, at der er mange andre parametre, der også gælder, så vi når aldrig i mål uanset, om vi lukker det hele ned, siger Jens Henrik Madsen, der er landmand og bestyrelsesmedlem af Landboforeningen Gefion.

Han pointerer blandt andet, at der er fundet det miljøfremmede stof, TBT, der stammer fra bundmaling, man bruger på skibe.

I foråret gav Miljøstyrelsen Næstved Havn lov til at dumpe 28.000 ton oprensningsslam i Karrebæk Fjord, hvor også landbruget stilles hårde krav til, hvad der må tilføres af næringsstoffer. Men de høje miljømål kan aldrig opnås, mener de.

Landmand: - Det er et krav, der er umuligt at opnå

Næstved Havn renser sejlrenden i Næstved og smider slam i Karrebækfjord tæt på de målestationer, som landbruget bedømmes på. Det mener bestyrelsesmedlem Jens Henrik Madsen er helt forkert:

- Den side af fjorden, hvor sejlrenden ligger, skal udpeges som et modificeret område. Det er gennemgravet, da sejlkanalen blev lavet, og den bliver udvidet en gang imellem. Man kan da ikke have et miljøområde, som er så gennemgravet som det og hvor man har udledt så mange stoffer fra byen i så mange år og den tunge industri, der har været i Næstved, som har udledt stoffer af forskellig art i mange år.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rolig og stille aften over Karrebæk fjord
Rolig og stille aften over Karrebæk fjord Foto: Johnny Boje Jensen

Der er et reduktionskrav på kvælstof på 325 tons i Karrebæk Fjord i den næste vandplansperiode.

- Det er et krav, som er nærmest umuligt at opnå. Vi skal lave så store restriktioner på hele dyrkningsfladen. Det er det halve af Sjælland, hvor vandløbene render til Karrebæk. Alle de marker, der afvander til Karrebæk, er helt op til Slagelse, Rønnede, Ringsted og Sorø.

Miljøstyrelsen har erkendt fejl

Da sagen i foråret blev forelagt miljøstyrelsen, lagde de sig fladt ned efter et par uger og erkendte, at det var en fejl. Men det gjorde dog ikke noget, da det opgravede segment var rent, sagde de.

- Men vi har fundet ud af, at det passer jo ikke. Det er direkte forkert. Miljøstyrelsen har et stort forklaringsproblem i det her, siger Jens Henrik Madsen.

- Vi er hverken sure på Næstved Kommune eller Næstved Havn. Det er Næstved Havn, der har fået lov af Miljøstyrelsen til tippe 28.000 tons af i fjorden, men det der er mest forurenet skal smides af uden for fjorden og det gør man klos op og ned af de målestationer, som bedømmer bønderne på deres udledninger fra markerne, siger Jens Henrik Madsen.

Miljøstyrelsen har siden erkendt, at det hele skulle være sejlet ud af fjorden. Derfor blev arbejdet standset i april.

Nu håber Landboforeningen Gefion, at Miljøstyrelsen reagerer på de målinger, de har fået foretaget.

Onsdag aften klokken 19.00 holder foreningen møde for deres medlemmer i Herlufsmaglehallen, hvor de vil præsentere undersøgelsens konklusioner.