Skatteborgere har betalt over en million kroner for ansattes hotelophold: - Det er utilstedeligt

Hotelophold for medarbejdere i Center for Dagtilbud og Skole kostede over en million kroner. Pris pr. deltager: 7515 kroner. Byrådsmedlem vil nu have ryddet op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

TV2 ØST har tidligere fortalt om massive udgifter på gavekort, spa-ophold og øl, vin og spiritus i Center for Dagtilbud og Skoler i Næstved Kommune.

Men nu viser det sig, at når det administrative personale i Dagtilbud og Skole i Næstved Kommune afholder 'tema-dag', så bliver der ikke sparet på noget. Her er der plads til hotelophold med masser af alkohol, musik, underholdning og flere retter mad. 

Prisen for hotelopholdet blev 1,1 million kroner - eller 7515 kroner pr. person. Alt sammen betalt af skatteborgerne. Det viser en aktindsigt fra Næstved Kommune, som TV2 ØST har fået.

quote Det her overforbrug er utilstedeligt

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved Kommune

Og beløbet overskrider langt de gældende retningslinjer for, hvad der må bruges, når offentligt ansatte har brug for hotelophold med mad og overnatning. 

Her er tommelfingerreglen ifølge borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S), at der må bruges cirka 1000 kroner pr. person - og gerne mindre, hvis det er muligt.

Godt at være leder

Men aktindsigten afslører også et massivt forbrug af restaurantbesøg. I flere tilfælde har en leder og en souschef fra en af institutionerne i kommunen afholdt deres møder på en kendt restauration i Næstved. Møderne, der kun bestod af de to personer, indeholdt såmænd også frokost og drikkevarer.  

Der er dog forskel på de ansatte i Næstved Kommune. For bilag viser, at ledere i en afdeling i gennemsnit modtog gaver på 3885 kroner om året. Ifølge SKAT må man max modtage gaver for 1200 kroner om året - alt over skal beskattes. Og i et andet bilag fremgår det, at mens det i gennemsnit koster 900 kroner hver gang en leder modtager en gave - så får en almindelig medarbejder en gave til 275 kroner.

- Det er max. 1000 kroner pr. kuvert. De her beløb er langt, langt over grænsen, siger borgmester, Carsten Rasmussen. (Foto: Tina Mortensen, TV2 ØST)
- Det er max. 1000 kroner pr. kuvert. De her beløb er langt, langt over grænsen, siger borgmester, Carsten Rasmussen. (Foto: Tina Mortensen, TV2 ØST)

Omfang er ude af proportioner

Borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S), lægger sig fladt ned, da TV2 ØST præsenterer bilagene for ham.

- Det her overforbrug er utilstedeligt, og generelt er det gået alt for langt. Derfor har vi også ryddet op i det. Jeg mener, at 1000 kroner plus-minus pr. person er nok til en tema-dag. Selvfølgelig kan der være nogle oplægsholdere, der er dyre, men at bruge seks til syv gange beløbet er helt forkert. Det her omfang af gaver og hotelophold er langt ud over det, man kan forvente, siger Carsten Rasmussen.

Læs også
Festede og drak for millionbeløb - betalt af skatteborgerne
Læs også
Festede og drak for millionbeløb - betalt af skatteborgerne

Han glæder sig over, at det nu ser ud til, at lederne i afdelingen har forstået, at der er en række regler, som skal følges.

- Det med de mange dyre gaver er gået for langt. Der er klare regler for, hvad man må give skattefrit om året - og det er 1200 kroner. Resten skal der betales skat af - og det har vi bedt medarbejderne om at gøre. Derudover skal kulturen med at bruge en masse penge på alkohol ændres, og det vi også i gang med, siger borgmesteren.

Flere konsekvenser

Men på trods af at borgmesteren siger, at der er ryddet op, så skal man fortsætte med at vende hver en sten. Det mener den konservative byrådspolitiker i Næstved Kommune, Rune Kristensen.

- Hver sten skal vendes. Det her misbrug af skattekroner er langt over grænsen, siger den konservative byrådspolitiker, Rune Kristensen. (Foto: Tina Mortensen)
- Hver sten skal vendes. Det her misbrug af skattekroner er langt over grænsen, siger den konservative byrådspolitiker, Rune Kristensen. (Foto: Tina Mortensen)

- Jeg synes egentligt, at borgmesteren fra starten af har taget dette her alvorligt, og hele tiden holdt alle opdateret - og det er fint. Men vi bliver simpelthen nødt til at gå dybere ned. Det her er jo en usund kultur, der øjensynligt er foregået i årevis. Er det nok med et par advarsler, hvis vi skal vende den kultur, siger Rune Kristensen.

Ifølge den konservative politiker bør der være flere konsekvenser.

- Tænk, at man har flere hundrede flasker vin stående på en skole, at man bruger over 7000 kroner pr. medarbejder på et hotelophold, at der uddeles gaver til højre og venstre osv. Jeg kan godt forstå, hvis forældrene her i kommunen er rasende over, at det overforbrug af skattekroner går ud over deres børns skoler og institutioner. Jeg er selv far, og er rystet over det her. Selvfølgelig er langt de fleste medarbejdere i afdelingen jo fantastisk dygtige - men de helt brodne kar, bør man nok bede om at finde et andet sted og arbejde, siger Rune Kristensen.

- Store problemer med forbrug på alkohol og gaver. Lederne har koblet fornuften fra, siger Per Nikolaj Bukh. (Foto: Lars. S. Christoffersen, TV2 Østjylland)
- Store problemer med forbrug på alkohol og gaver. Lederne har koblet fornuften fra, siger Per Nikolaj Bukh. (Foto: Lars. S. Christoffersen, TV2 Østjylland) Foto: Lars S. Christoffersen

Også professor i offentlig ledelse og økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, er rystet over det voldsomme forbrug af skattekroner. Han mener, at der er nogle ledelsesmæssige problemer, der skal ændres.

Ledere har koblet fornuften fra

- Jeg har aldrig hørt om gaver i den størrelsesorden. Og jeg mindes ikke at have set så høje udgifter og forbrug på alkohol før. Der har været et stort ledelsesmæssigt problem, som nu skal strammes op. Det er som om, at man har koblet fornuften fra, så der er en række ledere, der skal ind til en alvorlig samtale og undervises i basal viden om, hvordan en forvaltning fungerer, og at man ikke bare kan ødsle med skatteborgernes penge.

Ifølge professoren peger pilen kun i en retning, hvis der ikke sker en ændring nu.

- Først skal det gøres klart, at lederne skal bruge deres sunde fornuft og følge reglerne. Hvis det ikke sker, så skal der laves afskedigelser. Men i sidste ende peger pilen på borgmesteren og kommunalbestyrelsen, hvis der ikke bliver ryddet op nu, siger Per Nikolaj Bukh.  

VIDEO: Se eller gense det første indslag, hvor TV2 ØST kunne fortælle om en afdeling i Næstved Kommune, der har brugt et millionbeløb på øl, vin og spiritus.


Mest læste

Se flere