Skarver skal skræmmes væk i Holmegårds Mose

Hundredvis af skarver overnatter i Holmegårds Mose i Fensmark. Det vil Næstved Kommune nu sætte en stopper for.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skarven er ikke velkommen i Holmegårds Mose.

Det skyldes, at den omdiskuterede fugls afføring truer mosens miljø.

Jæger skal skræmme skarverne væk

Næstved Kommune har bedt jæger Steen Ulrich Rasmussen om hjælp til at få flyttet den store koloni af skarver, der om aftenen og natten slår lejr i mosen. 

Fuglene udgør ifølge Næstved Kommune et problem, fordi deres afføring ændrer det naturfredede miljø i mosen.

- Vi kan jo kun håbe på, at det hjælper. Problemet er, at der bliver tilført uønsket næring til et nærringsfattigt miljø, som fuldstændig ændrer karakter, hvis det her fortsætter. Så det er vi nødt til at tage hånd om, siger Helle Jessen (A), der er næstformand i Teknisk Udvalg i Næstved Kommune.

Fredet mose og fredet fugl

Holmegårds Mose er klassificeret som et Natura 2000-område. Det betyder, at kommunen har ansvar for, at mosen bevares, som den er. Men det skider skarverne i bogstaveligste forstand på.

quote Det er fuldstændigt misforstået at fjerne den fugl, som er den mest oprindelige fugl i moseområdet.

Jesper Petersen, talsmand for Holmegaard Mose Komiteen

- Udfordringen er jo, at vandet bliver helt grønt og fyldt med alger. Træerne er nærmest hvide af afføring, så det skader også dem, siger Steen Ulrich Rasmussen, der er lokalformand i Dansk Jægerforbund i Næstved.

Problemet er nu, at der er tale om et fredet område, men også en fredet fugl. Så man må ikke gå ind og regulere i antallet ved at skyde dem. Derfor må Steen Ulrich Rasmussen tage andre midler i brug.

- Helt praktisk skal jeg se, om jeg kan få dem til at lette og flyve væk. Naturstyrelsen anbefaler, at vi skræmmer dem med kanonslag, for de bryder sig ikke om de høje lyde. Det gør jeg så den næste uge, og så må vi se, om de flytter væk, siger Steen Ulrich Rasmussen.

”Det er helt absurd”

Det er dog ikke alle, der gerne vil have skraverne væk fra mosen. Hos Holmegaard Mose Komiteen er man fortørnede over kommunens handlingsplan.

- De meget små rester af højmose i Holmegaard Mose ligger over 1 km væk fra skarvernes soveplads og de vil aldrig bosætte sig dér, fordi der hverken er træer eller vand. Skarvernes guano forbliver indkapslet i de 1-2 tørvegrave, hvor de har sovet siden 2013, da der hverken er tilløb eller afløb herfra, siger Jesper Petersen, talsmand Holmegaard Mosekomite.

Han mener, at hele projektet er fejlvurderet.

- Beslutningen om at bortjage skarverne, fordi de truer den sjældne højmose er fagligt ubegrundet. Naturhistorisk set er den endnu mere ubegrundet. Mosen har desuden været EU-fuglebeskyttelsesområde siden 1983 og skarven særlig beskyttet af  EU siden 1980, siger Jesper Petersen.

Mose vinder over fugl

Næstved Kommune har dog valgt at prioritere højmosens miljø over den fredede fugl.

- Fuglen er jo ikke længere truet, og der er over 30.000 ynglepar i Danmark i dag. Så i det her tilfælde må vi altså prioritere højmosen, siger Helle Jessen (A) fra Teknisk Udvalg. 

Forsøget med at skræmme skarverne væk vil fortsætte hver aften ugen ud.