Skarver indtager Næstved havn

I Næstved har store flokke af skarver indtaget området omkring havnen. Det er lystfiskerne godt trætte af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ulykkesfugl eller smuk urfugl?

Meningerne er delte om den voksende flok skarver, der holder til i Næstved Havn. De lokale fiskere mener, at skarven skader fiskeriet. Det gælder især fangsten af ørreder og aborrer, som også er blevet en populær spise hos skarverne, og derfor er fiskene blevet sværere at få i nettet for fiskerne.

- Før i tiden gik der ikke længe, inden man havde noget i nettet. Men inden for den seneste tid er det blevet et problem på grund af de mange skarver, der er kommet til, fortæller fritidsfisker Flemming Petersen, der i dag var på fisketur ved havnen.

Det er et stort samtaleemne blandt de lokale fiskere, fortæller Freddi Hansen fra Næstved Sportsfiskerforening. Også han er bekymret over fuglenes tilstedeværelse:

- Der er kommet flere og flere. De ødelægger fiskeriet, og de ødelægger naturen herude, fortæller han.

Nu er fiskernes ønske, at Næstved Kommune snart vil gøre noget for at komme fiskeriet til undsætning.

- Det bedste vil jo være, hvis man finder en måde at regulere bestanden på, mener Flemming Petersen.

Hos Dansk Ornitologisk Foreningen vækker det bekymring af skarven er blevet genstand for så meget had. Her ser man helst, at skarven bliver ladt i fred.

- Det er jo en fantastisk fugl. Det er en gammel urfugl, og det er jo et utroligt smukt syn at se dem lande i træerne, beretter Finn Jensen fra Dansk Ornitologisk Forening i Storstrøm.

I Havnebestyrelsen i Næstved Kommune er man nu blevet opmærksomme på problemet.

- Vi vil selvfølgelig forsøge at finde en løsning, der er til glæde for alle. Derfor vil vi tale med både lystfiskerne og ornitologerne om, hvad man kan gøre ved problemet, fortæller Per Sørensen, som er betyrelsesformand i Havnebestyrelsen.

Havnebestyrelsen vil drøfte sagen på fredag. Hvad der skal ske med skarverne er altså uvidst, men hos Ornitologisk Forening tror Finn Jensen, at problemet vil løse sig selv:

- Fiskerne skal bare have tålmodighed. Så forsvinder skarverne nok helt af sig selv. Det er i hvert fald vores erfaring fra andre steder, fortæller han.

Indtil da kan det særegne syn af de store fugleflokke fortsat opleves langs kanalerne.