Sjællands Beredskabsstyrelse er rejst til Bornholm efter gaslæk

Gaslækagerne på Nord Stream 1 og 2 i Østersøen har resulteret i en større operation på Bornholm. Også Beredskabsstyrelsen Sjælland, der har hjemme i Næstved, er til stede på øen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De seneste dage har der været stort fokus på Bornholm eller nærmere bestemt de gaslækager, som er sket på Nord Stream 1 og Nord Stream 2 ud for Bornholm.

Men selvom hændelsen er flere hundrede kilometer fra vores område, så er Sjællands Beredskabsstyrelse og ikke mindst deres udstyr blevet sendt til solskinsøen.

quote Vi har sendt et HazMat-team over til vores kolleger på Bornholm.

Martin Vendelbo, Beredskabsstyrelsen Sjælland

Beredskabsstyrelsen på Sjælland har nemlig særlige kompetencer inden for måling af giftige stoffer. De er en ud af i alt tre beredskaber i Danmark, som har et såkaldt HazMat-team. 

- Når man har et eller andet farligt i luften, som man gerne vil måle på, eller som man vil identificere, så kan man bruge de her særlige HazMat-teams til at gøre det. De er specialuddannet i at måle og overvåge, og så kan vores kemikere, som sidder i Beredskabsstyrelsens Kemiske Beredskab analysere på målingerne, forklarer stabschef i Beredskabsstyrelsen Sjælland, Martin Vendelbo.

Læs også
Gaslæk hæver det lokale beredskab: - Vi følger situationen nøje
Læs også
Gaslæk hæver det lokale beredskab: - Vi følger situationen nøje

Derfor blev Beredskabsstyrelsen Sjælland fra begyndelsen involveret og sendte mandskab og måleudstyr til Bornholm.

- Vi har sendt et HazMat-team over til vores kolleger på Bornholm, som ikke råder over den kapacitet i dagligdagen, så det kan vi bidrage med. Lige nu har vi altså måleudstyret derovre, og så har vi en specialist, der foretager de her målinger, siger Martin Vendelbo.

Gaslækagerne - kort fortalt

Både Nord Stream 1- og Nord Stream 2-gasrørledningerne, der er bygget til at fragte naturgas fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen, er ramt af lækager. Onsdag meddelte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde, at der er tale om en bevidst handling, og at gaslækagerne skyldes eksplosioner.

Den 80 kilo tunge giftmåler, som midlertidigt er flyttet til Bornholm, flyttes rundt på øen alt efter vind og vejr.

- Maskinen står og laver en måling på, om der kommer gas ud over Østersøen. Alle prognoser viser, at der ikke er nogen fare på Bornholm eller på Christiansø. Det er ren ekstrasikring, at vi står herude. Der har ingenting været at se, siger Jonas Hesselvig, der er oversergent i Beredskabsstyrelsen til TV2 Bornholm.

quote Alle prognoser viser, at der ikke er nogen fare på Bornholm eller på Christiansø.

Jonas Hesselvig, Beredskabsstyrelsen Sjælland


Det er ved hjælp af et spejl, at maskinen kan holde øje med gassen.

- Uden at blive alt for teknisk, så gør maskinen det, at den kigger ud over Østersøen, og så måler den, om der er noget gas i luften, som ikke normalt er der, og det kunne blandt andet være metan eller naturgas. Resultaterne bliver sendt via et kabel ind i bilen, og så kan jeg sidde med en computer og holde øje med, om der er noget, som afviger, siger Jonas Hesselvig.

Giftmåleren bliver på Bornholm så længe, der siver gas ud af rørledningerne.