¨

Selvmordstruet tvinges i arbejdsprøvning

Foto: TV ØST

Selvmordstruet mand tvinges i arbejdsprøvning trods lægelige advarsler.

Det er ikke nok, at man er selvmordtruet. Avisen.dk kan i dag igen dokumentere, at psykisk syge tvinges til at gennemføre ressourceforløb med arbejdsprøvninger for at få førtidspension. På trods af tung faglig dokumentation for at det kan føre til, at de tager deres eget liv.

Situationen er nu så alvorlig, at SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge foreslår, at de ansvarlige i kommunerne skal meldes til politiet, hvis de udsætter borgere for livsfare.

- Jeg mener, de skal politianmeldes, hvis de sætter åbenlyse advarsler til side om, at arbejdsprøvning og ressourceforløb vil bringe borgerens liv i fare, siger Karsten Hønge til Avisen.dk.

Avisen.dk fortæller i dag om Dan Bo Andersen, der har kronisk depression, angst, PTSD og en række fysiske skader. Fem års sagsbehandling med blandt andet tre forsøg på jobtræning har forværret hans sygdom, så han siden sidste sommer har været selvmordtruet.

Eksperter anbefalede førtidspension

Kommunens egne eksperter anbefaler førtidspension. Han har udtalelser fra psykiater, akutklinik og læge om, at hvis man presser ham mere og sender ham i flere afprøvninger, kan og vil det udløse selvmordforsøg.

Alligevel vedtog Pensionsnævnet i Næstved Kommune i marts, at hans sag om førtidspension ikke kan behandles uden et længere jobudviklende forløb.

En besked der betød, at Dan Bo Larsen måtte køres på psykiatrisk skadestue.

Gambler med liv

Formand for Sind Knud Kristensen kalder sagen for fortvivlende.

- Det er så kynisk af kommunen, at man gambler med en menneskes liv, siger formand for Sind Knud Kristensen

- Det er så kynisk af kommunen, at man gambler med en menneskes liv. Nogle har selvmordtanker og kommer sig over det. Men tænk, hvis han har ret. Så står man med en død mand, siger Knud Kristensen til Avisen.dk.

Han retter en generel kritik af, at psykisk syge tvinges gennem arbejdsprøvninger som et resultat af reformen af førtidspension og fleksjob, der blev indført i 2013.

I december skrev Avisen.dk om 57-årige Jette, som er diagnosticeret med den alvorlige psykiske sygdom bipolar lidelse. Hun forsøgte selvmord, da Frederikssund Kommune sendte hende i ressourceforløb trods advarsler om netop det fra to psykiatere. Sagen endte med, at Ankestyrelsen gav Jette medhold, så hun i februar blev tilkendt førtidspension i stedet for ressourceforløb.

Minister kaldes i samråd

I Næstved Kommunen beklager man det triste situation for Dan Bo Andersen, men kommunen understreger samtidig, at man er nødt til at følge loven.

- Det er en virkelig kedelig sag for den gode mand, siger arbejdsmarkedschef Torben Bahn Petersen

- Det er en virkelig kedelig sag for den gode mand, og det er faktisk også en svær sag. Også fordi han rent lovgivningsmæssigt er i målgruppen for ressourceforløb. Det har vi fået bekræftet af Ankestyrelsen, siger arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune Torben Bahn Petersen til Avisen.dk.

Karsten Hønge har i dag kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neegaard Larsen (V) i samråd på baggrund af andre sager om meget fysisk og psykisk syge, der skal arbejdsprøves.

Karsten Hønge har på forhånd stillet spørgsmål til ministeren, som henviser til et tidligere svar, han har givet. Her lyder det blandt andet:

"Det er altid rehabiliteringsteamet, der vurderer borgerens arbejdsevne, og om det giver mening at forsøge at udvikle arbejdsevnen. Hvis rehabiliteringsteamet vurderer, at det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen, indstiller teamet til kommunen, at borgeren skal tilkendes førtidspension. Det er herefter kommunen, der træffer afgørelse i sagen."

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App