Sandra er kvinde i et mandefag: - Mine kollegaer tog fejl af mig

Sandra Jørgensen havde svært ved at finde en læreplads som tømrer. I dag har hun været med til at ændre kulturen på sin arbejdsplads i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Man tænker jo, at det er en pige.

Sådan lyder det fra Nicolai Eriksen, der er tømrer. Kvinden, han taler om, er kollegaen Sandra Jørgensen.

- Det møder jeg rimelig tit, siger Sandra Jørgensen.

- Jeg tror, der er mange, der bliver overrasket over, at jeg rent faktisk kan løfte.

For seks år siden fik Sandra Jørgensen sit svendebrev. Hun er en af de 195 kvinder, der har kastet sig ud i den mandsdominerede verden som tømrer. 

Faktisk udgør kvindelige tømrer som Sandra Jørgensen kun 0,5 procent af det samlede antal beskæftigede tømrere her i landet. Det viser tal fra Dansk Industri. 

Kollegaerne væddede om den nye lærling

Sandra Jørgensens vej ind i tømrerfaget har langt fra været ligetil. 

Da hun i forbindelse med sin uddannelse skulle finde en læreplads, gik der længe, inden der var en tømrermester, der ville tage en pige.

Men her stoppede modstanden ikke. De mandlige kollegaer var nemlig ikke begejstrede for en kvindelig kollega på arbejdspladsen.

- Efter et stykke tid fandt jeg ud af, at de havde væddet om mig, lyder det fra Sandra Jørgensen.

quote Mine ansatte har også ændret karakter, efter Sandra er kommet

Martin Nygaard Walmer, tømrermester hos Nygaard Enterprise

Den nye lærling fik de tungeste og hårdeste opgaver for at cementere, at hun ikke hørte til i en fysisk hård verden.

- Det kom egentlig lidt bag på mig. Jeg har jo været 17 år, så jeg tænker, at det er megatarveligt at gøre sådan noget, når jeg egentligt bare gerne ville være der, være tømrer og bygge, siger hun.

- De måtte jo til sidst erkende, at de havde taget helt fejl af mig, og at jeg stadig var der. Så jeg havde egentligt fået dem omvendt til det positive, de fandt ud af, at jeg sagtens kunne være her.

Har ændret kulturen på sin arbejdsplads

I dag er Sandra Jørgensen glad for sit arbejde hos Nygaard Enterprise i Næstved. Virksomheden er også glad for at have fået sin første kvindelige medarbejder – det har nemlig betydet ændringer på arbejdspladsen.

- Mine ansatte har også ændret karakter, efter Sandra er kommet. Det er blandt andet, at man gør mere ud af sig selv, når man går på arbejde om morgenen. Man sætter håret, og det giver en anden jargon, og den er ikke alt for maskulin, men mere kundevenlig, hvis man kan sige det sådan, fortæller Martin Nygaard Walmer, der er tømrermester hos Nygaard Enterprise.

Sandra Jørgensen er desuden en del af projekt Modern Hands, der arbejder for at promovere håndværksfagene.  

Sandra Jørgensen er den første kvindelige tømrer Martin Nygaard Walmer har ansat i sit firma.
Sandra Jørgensen er den første kvindelige tømrer Martin Nygaard Walmer har ansat i sit firma. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST