Udfordringerne med sand, der ligger steder på Enø, det ikke burde, fortsætter.
Nu er der dog ekstra hjælp på vej til de sommerhusejere, der har haft problemer med sand på både husfacader og biler.
Mandag blev medlemmerne i Klima-, Miljø og Friluftsturismeudvalg i Næstved Kommune enige om, at der skal flere tiltag til for at reducere sandfygningen i området.
- Vi blev enige om, at Digelauget planter hjælme i starten af oktober. Det kan så forhåbentligt holde på sandet. Vi sørger for afskærmning i form af enten snehegn eller markeringstape, siger Rune Kristensen, der er formand Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget og valgt for Konservative.
I foråret blev der plantet 22.000 hjælme, der en græsart, man typisk kender fra strande, og nu vil Enø Digelaug altså plante flere. Kommunen vil ud over snehegn eller markeringstape også undersøge, om stranden skal harves, og om man kan ændre på strandens udformning.
- Vi fik et forslag om at ændre på strandens kurve, så den ikke fungerer som en affyringsrampe for sandet. Her kan man teste for eksempel på 30 meter, om man kan køre over sandet med en bulldozer og ændre på sandet ned mod vandet, så det ikke fyger lige så meget, siger Rune Kristensen.
Beskyttelse mod oversvømmelser
Sagen om sandfygningen startede som et projekt, der skal beskytte Enø mod fremtidige oversvømmelser.
Sandet blev lagt på i starten af sommeren, men siden har det i langt højere grad handlet om, at sandet er endt steder, det ikke burde.
Som TV2 ØST har kunnet fortælle, så oplever sommerhusejerne, at sandet fyger og ødelægger både huse, planter og biler.
Den 6. september satte kommunen 100 meter snehegn op for at dæmpe sandfygningen, men det er altså ikke nok, hvorfor de nye initiativer er nødvendige.
Det ærgrer dog Rune Kristensen, at det er nødvendigt at diskutere flere løsninger på sandfygningen.
- Det er ærgerligt. Digelauget har ikke fået noget at vide om konsekvenserne, før projektet startede, men den sandfygning, der har været, indikerer, at der er noget, der ikke er, som det skal være. Det har været i en ret ekstrem grad, siger Rune Kristensen.
Hvem har ansvaret?
På udvalgsmøde stillede Rune Kristensen derfor et spørgsmål om, der skal undersøge, hvem der har ansvaret for sandfygningen. Dette var der dog ikke flertal for.
- Jeg stillede et forslag om, at man kunne undersøge, hvad det er, der er sket. Om vi fra kommunen har begået en fejl i projekteringen, om rådgiver har lavet en fejl, og finde ud af, hvem der har ansvaret for det her. Det er også økonomi i det, så det ville være fint af finde ud af, om nogen har begået fejl, siger Rune Kristensen, der altså ærgrer sig over, at der ikke var flertal for forslaget.
- Jeg synes, det er møg ærgerligt, at det er endt sådan her. Der har været stor lokal opbakning fra hele området til projektet. Det har været et vellykke lokaldemokratisk projekt, hvor de selv har fundet finansiering, så det var egentligt en succeshistorie, siger Rune Kristensen.
Hjælmene vil blive plantet den 1. oktober.
Det nye sanddige har kostet 40 millioner kroner.