Sælunger dør måske på grund af kajakroere

Kajakroere overholder ikke de zoner, der skal beskytte sæler, og det kan betyde, at sælunger dør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kajakroere overholder ikke de fredningszoner, der er ved stenrevet i Avnø Fjord. Som en konsekvens heraf dør sælunger i området, skriver Sjællandske.

Det mener naturguide Ivan Ingemansen. Han arrangerer guidede sælturer, hvor man kan se sælerne fra land med kikkerter. For han mener ikke, det kan forsvares at sejle ud til sælerne. Den 13. juli talte han sælerne i vandet. Først talte han 122 sæler, men en time senere var de væk og erstattet af kajakrorere, som ifølge ham roede rundt mellem stenene, hvor sælerne før havde ligget.

- Det sker desværre ret ofte, at kajakrorere sejler rundt ude på stenrevet og jager alle sælerne i vandet. Det skete blandt andet søndag den 13. juli, hvor jeg, som altid når jeg kommer ud til gjorden, tæller sælerne, siger Ivan Ingemansen til Sjællandske.

Sælerne føder unger i løbet af juni, og de er meget afhængige af deres moder i den første halvanden måned. Ivan Ingemansen siger til Sjællandske, at for meget forstyrrelse i denne periode kan betyde, at ungerne ikke får den næring, de har brug for.

Dansk Kano- og Kajakforbund afviser overfor Sjællandske, at det er deres opgave at vejlede om, hvor man må ro i forhold til sæler. Forbundet henviser til Naturstyrelsen.