¨

Rugeri i Herlufmagle fik tysk dioxinfoder

Foto: TV ØST

Myndighederne anser sagen om det tyske dioxinfoder for at være indkapslet. Aflivede høns bliver til minkfoder.

Det er virksomheden Triova ApS. i Herlufmagle på Sjælland, der har modtaget dioxinforurenet hønsefoder fra Tyskland.

Det oplyser kontorchef Henrik Dammand Nielsen fra Plantedirektoratet. Blandt Triovas aktiviteter er rugeri med produktion og salg af daggamle kyllinger.

- Triova har ikke nogen stor omsætning af foder og leverer ikke fjerkræ direkte til konsum, men til avlshøns. Der er tale om et relativt afgrænset parti, som kun er gået til nogle bestemte besætninger, siger Henrik Dammand Nielsen.

Myndighederne er i tæt dialog med Triova om, hvordan foderet skal håndteres, og anser nu dioxinfaren for at være kapslet ind herhjemme.

- Virksomheden er fuldt opmærksom på problemstillingen. Der er kun et marginalt fødevareaspekt i det, hvis overhovedet noget. Det kunne bestå i, at der går enkelte knækæg til bagerivirksomheder og den slags, siger kontorchefen.

De høns, som har spist af det vegetabilske fedt med dioxin i, skal formentlig aflives.

- De vil så gå til minkfoder og går ikke ind i fødevarekæden, siger Henrik Dammand Nielsen.

Triova bliver pålagt at tilbagekalde og båndlægge det foder, som kan være berørt.

- Det er så virksomhedens ansvar at få foderet frikendt ved yderligere prøvetagning. Ellers skal det destrueres.

I Plantedirektoratet vil man i den kommende holde tæt kontakt med erhvervet for at tage andre sager i opløbet, hvis de skulle dukke op, bebuder Henrik Dammand Nielsen.

Dioxin er en gruppe af klorholdige kemikalier. De mest giftige af dem kan forårsage kræft, hudskader, hormonale ændringer og problemer med at få børn.

Fødevareminister Henrik Høegh skal i løbet af mandag orientere Folketingets Fødevareudvalg om sagen, som har skabt stort røre i Tyskland.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App